Kullanıcıların giderek artan mobil cihaz kullanımı ve aramalarının büyük bir çoğunluğunun mobil cihazlardan yapılmaya başlamasıyla mobil daha önemli hale gelmeye başladı. We Are Social 2020 raporunu incelediğimizde Türkiye nüfusunun %94’ü mobil cihazlar üzerinden internete erişim sağlıyor. Mobil kullanıcı sayısı ise yaklaşık 77 milyon. Bu veriler bizlere mobile öncelik vermemiz gerektiğini söylüyor. Kullanıcıların çoğu 5 saniye içinde yüklenmeyen web sayfasını terk ediyor. Web site ziyaretçilerinin bu davranışını analiz eden Google yavaş açılan mobil sayfa hızlarını iyileştirmek için 2016 yılında AMP projesini kullanıma sundu. Google bu teknolojiyle mobil ziyaretçiler için arama sonuçlarında daha hızlı sayfalar hedeflemiş oldu.
Biz de AMP nedir, web siteniz için AMP kullanımı gerekli mi, AMP’nin avantajları ve dezavantajlarını sizler için derledik. Gelin hep birlikte inceleyelim:
Accelerated Mobile Pages AMP’nin açılımıdır. Türkçesi “Hızlandırılmış Mobil Sayfalar” web sitenizin sadeleştirilmiş bir sürümüdür. Mobil kullanıcılara site hızı konusunda daha iyi bir deneyim sunmak için tasarlanmıştır. Kullanıcı deneyimine önem veren Google, hızlı ve sorunsuz yüklenen web sayfaları oluşturmak için AMP kullanımını öneriyor. SEO için hız önemli bir sıralama faktörü olarak görülüyor.
Açık kaynaklı kodlara sahip olan AMP herkes tarafından uygulanabilir. Sayfayı oluşturduktan sonra yayınlayabilir ve arama motorlarının sayfanıza kolayca erişmesini sağlayabilirsiniz. Google’ın Hızlandırılmış Mobil Sayfalar yönergelerini takip ederek özelleştirilmiş sayfalar oluşturabilirsiniz. Bu yönergelere göre hazırladığınız sayfalar doğrulandığı zaman Google ön belleğinde saklanır. Siteye gelen ziyaretçilerinize hızlı yüklenen sayfalar sunmanıza yardımcı olur. Böylece mobil kullanıcı deneyimi artar. Sayfaların bu kadar hızlı açılmasının sebebi Google’ın sunucunuza istek göndermemesidir. Hızlı yüklenen sayfalar dönüşüm oranlarınızı artırıp, sıralamanıza katkı sağlayabilir. AMP Projesi WordPress, Twitter, LinkedIn, Pinterest ve Bing gibi büyük markalar tarafından destekleniyor.
AMP’nin web sitenizin sadeleştirilmiş ve basitleştirilmiş sürümü olduğuna değinmiştik. Kullanıcılar hızlı sonuçlar istediği için AMP sürümünü tercih ediyor. Site hızındaki 1 saniyelik gecikme bile ziyaretçilerin ilgisini kaybederek siteden çıkmasına sebep olmaktadır. Bu durum markalar ve işletmeler için kayıplara yol açabilir.
AMP teknolojisi kullanan web siteleri incelendiğinde organik sıralamalarda büyüme gözlemlenmiştir. Site hızı Google için önemli sıralama faktörüdür. Sonuç olarak daha iyi Tıklama Oranı(CTR) elde edebilirsiniz.
AMP ile Web siteniz SERP’te daha fazla ilgi görebilir. Google, arama motoru sonuç sayfalarında AMP web sitelerini önceliklendiriyor. Bu teknolojiyi kullanan sitelerin arama sonuçlarında şimşek işaretini görebilirsiniz. Site ziyaretçilerinin daha iyi bir mobil deneyim yaşamasına imkan sağlıyor.
AMP kullanan e-ticaret sitelerinde dönüşüm oranları artmıştır. Mobil web sitesi ziyaretçilerinin sayfa yükleme hızlarındaki 3 saniyelik gecikme dönüşüm oranlarını düşürüyor. Hızlı olan kazanır mantığıyla ziyaretçileri sayfa da tutmak için hız önemli bir faktördür.
Temel düzeyde HTML bilgisiyle AMP sayfası oluşturabilirsiniz. AMP ile basitleştirilmiş ya da sadeleştirilmiş bir CSS sürümünü kullanmanız gerekiyor. AMP, klasik JavaScript kodlarını kullanmanıza izin vermiyor. Bunun için AMP JS Kitaplığı’nı kullanmanızı öneriyor. Oluşturduğunuz AMP sayfalarını Search Console üzerinden Google’a bildirmeniz gerekiyor. Google AMP’yi uyguladığınızda size bildirim gönderiyor. Search Console’un arama görünümünden detaylı bir şekilde raporları görebilirsiniz. Sayfada herhangi bir hata varsa takip edebilir ve düzenleyebilirsiniz.
AMP teknolojisini web sayfalarınıza uygulamak için Google’ın yönergelerini uygulayabilirsiniz. Web sitenizin standart ve AMP sürümlerini kullanabilirsiniz. WordPress gibi bilinen İçerik Yönetim Sistemleri’nin AMP eklentileri işinizi daha da kolaylaştırıyor.
Diyelim ki;
https://www.örnek.com/akilli-telefonlar/ adresinde bir sayfanız bulunuyor.
AMP sürümü için URL şu şekilde olacaktır:
https://www.örnek.com/akilli-telefonlar/amp/.
Yayına aldığınız sayfaları kontrol etmenizde fayda var. AMP sayfalarınızı yayınladıktan sonra Google’ın AMP test aracı ile test edebilirsiniz. AMP sayfalarınızın düzgün çalıştığını kontrol etmelisiniz.
WordPress gibi sık kullanılan İçerik Yönetim Sistemleri için AMP eklentileri işiniz önemli ölçüde kolaylaştırıyor. WordPress kullanıyorsanız size önereceğimiz eklentileri kullanabilir ve kolayca yükleyebilirsiniz. Ancak bunu yapmadan önce mutlaka sitenizin yedek sürümünü oluşturmanızda fayda var.