‘Hemen Çıkma Oranı’, internet sitenizi ziyaret eden bir kullanıcının, içeriğinizi okuduktan-izledikten yani içeriğinizi tükettikten sonra, sitenizi terk mi ediyor yoksa sitenizde yer alan diğer içeriklerden herhangi birisini daha ziyaret mi ediyor? Hemen Çıkma Oranı, tam olarak bunu ölçmektedir.
Daha basit anlatmak gerekirse, bir örnek verelim. Diyelim ki sitenizi 100 kişi ziyaret etti. Bu 100 ziyaretçiden %75’i içeriğinizi tükettikten sonra sitenizden çıktı. Kalan %25’lik kitle ise bir başka tıklama ile siteniz içinde gezmeye devam etti. Böyle bir durumda hemen çıkma oranı %75 olacaktır.
Sitenizin içeriğinin e-ticaret ya da blog gibi farklı konseptlere sahip olmasının bir önemi yoktur. Birincil amacınız her zaman ziyaretçileri olabildiğince uzun süre ‘içerde’ tutmaktır. Bunu da onların ilgileneceği içerikler üreterek yapabilirsiniz. Peki bu oran kaç olmalıdır?
Google Analytics verilerine göre hemen çıkma oranı;
İçerik Siteleri: %40-60
Üyelik Siteleri: %30-50
E-Ticaret: %20-40 oranları arasında olması iyi bir ortalamadır.
Kaliteli Bir Niş Siteye Sahip Olmalısınız
Eğer sitenizin içeriği belirli bir konu üzerineyse sağladığı tüm bilgiler birbiriyle ilişkili olduğu için ziyaretçilerin dikkatini çekebilir, ardı ardına gönderileri okuma refleksine sahip olabilirler. Sitenizin formatını bu şekilde ayarlayabilir, bu yolda öne geçebilirsiniz.
Her şeyden önce sitenize gelen okuyucu, sizden istediği şeyi almalıdır. Bu yüzden ilk odaklanacağınız şey onların beklentisine karşılık vermektir. Arama trafiğindeki sonuçlarınızı Google Analytics ile inceleyebilirsiniz. Sitenizi ziyaret eden kullanıcıların aradığı içerik gerçekten sizin paylaşımınızla ilgili mi? Kullanıcılar hangi kelimeleri arayıp, hangi sayfalara ulaşmışlar? Bu sayfalarda ne kadar vakit harcamışlar? Toplam kaç sayfa görüntülemişler? Örneğin bir sonuçtan gelip sitenize giriş yapan insanlar hemen çıkmışlarsa, buradan içeriğinizde bir yanlış olduğu sonucunu çıkarabilirsiniz. Bu yüzden kullandığınız anahtar kelimeler kaliteli bir trafik oluşturmalı, rastgele kullanılmamalıdır. Böyle bir kurgu yapmazsanız hemen çıkma oranları artacak ve bu sitenize zarar verecektir.
İlk gönderiyi tüketen ziyaretçi, okuyacağı başka bir gönderi göremezse sitenizi terk eder. Bu yüzden gönderilerinizin içine, okuyucularınızın bir yerlere gidebilmesi için ilgili kategorilere, dolaylı ilgisi olan farklı kategorilere bağlantılar koymanız, hemen çıkma oranını düşürecektir.
Hemen çıkma oranını etkileyen belki de en önemli nedenlerden biri site açılış hızdır. İnternet hayatımıza girdikçe ve kapladığı yer arttıkça insanların sabır seviyeleri de düşmekte. Bu yüzden eğer siteniz belirli bir hız seviyesinin üstünde olmazsa hemen çıkma oranları büyük ölçüde yükselecektir.
Responsive tasarım, kullanıcıların sitenizi terk etmesi için en büyük neden olabilir. Siteniz mobil kullanım için ne kadar uygun? Kullanıcı sitenizde yer alan içeriğe ulaşmak için sürekli bir boyutlandırma yapmak zorunda kalırsa, tükettiği ilk içerikten sonra yeni bir içeriğe gidip boyutlandırmayla uğraşmak yerine sitenizi terk edecektir.
Bu durumu bir örnekle anlatabiliriz. Diyelim ki bir E-Ticaret siteniz var ve kıyafet satıyorsunuz. Ziyaretçi, sitenize girdi ve tişört kategorisine giriş yaptı. Daha sonra kadın tişörtlerine, renk ve beden seçimini kadar ilerledi. Ardından geri dönmek istediğinde bir navigasyon bulamadı. Alınan istatistiklere göre ziyaretçiniz, bu gibi durumlarda tekrar başa sarmak yerine siteyi terk edecektir.
İçeriklerinizin, başlıklarınızın en önemli ve değerli olanlarını göz önünde tutun ve kalan her şeyi arka planda tutun. Bu arka plan işlemini de eğer gerekliyse yapın. Yapacağınız tasarım akışa yön vermeli ve ziyaretçilerin sitenizde adım adım rahatça gezmelerine fırsat tanımalıdır. Bu yüzden sitenizin basit ve kolay kullanılabilir bir ara yüze sahip olması faydalı olacaktır.
Buna ek olarak ‘hareket eden her şeyi kaldırın’. Pop-up’lar, otomatik olarak oynayan videolar ve kullanıcılar içeriğinizle ilgilenirken dikkat dağıtan şeyler, sizlerin zararına olacaktır.
Arama motorları, gönderilerinizin başlık ve açıklamalarını çektiği ve gösterdiği için, temiz görünümlü, açıklayıcı, özetleyici ve doğru başlık ve açıklamalar kullanmalısınız. Bu şekilde tüm kullanıcılar aradıkları bilgiye sizin sitenizde ulaşacak, orada kalacak ve böylelikle hemen çıkma oranlarınız düşecektir.
Performance Marketing Manager