Dünyanın her yerindeki gasp, hırsızlık, cinayet haberlerini okudukça, insanların “Mean World Sendromu” yaşama oranı daha arttı. Sosyal medya üzerinden insanlarla alay etmek, küçük düşürmek, “sosyal medya linçi” başlatmak kolaylaştı. Ancak sosyal medya, bize “Dünyada hala iyi insanlar var.” dedirtmiyor değil. İşte dünyadaki ve Türkiye’deki örnekleriyle, internetteki iyi insanlar.
Sosyal medya, insanların kendi kimliğini gizleyerek herhangi biri hakkında aşağılayıcı yorumların çok kolay bir şekilde yapılabildiği bir yer. Ancak, internet üzerinden yapılan linç kampanyaları ve zorbalığa dur diyenler de var. Bunun en son örneği, geçtiğimiz günlerde yaşandı. 11 yaşındaki küçük bir kız, açtığı Youtube hesabında bilimle ilgili paylaşımlarda bulunuyordu. Kilosu ve dış görünüşü üzerine yapılan vicdansız yorumlardan sonra, küçük kız Youtube kanalını kapatmak zorunda kaldı.
Küçük kızın özgüveninin zedelenmesine üzülen internet kullanıcıları, kıza destek olmak için sosyal medya üzerinde kampanya başlattı. Ekşi sözlük, Twitter ve Facebook üzerinde örgütlenen kullanıcılar, zalimce yorumlar yapan kullanıcılara karşı bilimsel paylaşımlar yapan küçük kızı savunarak, kanalına abone olup Instagram ve Facebook üzerinden destek mesajları yağdırdılar. Kendisine destek olanları görüp moral bulan küçük kız, kanalını tekrar açtı ve paylaşımlarına devam etmeye başladı.
Sosyal medya örgütlenmeleri, sadece internet zorbalığına değil gerçek hayattaki zorbalıklara karşı da etkili oluyor. Örneğin ABD’de Down Sendromlu bir çocuğun annesi, liseye başlayan oğlunun zorbalığa uğrayacağından endişeliydi. Bu durumu Facebook hesabında paylaştığında, ilçelerinin motosiklet grubundan birkaç kişi, çocuğun hangi gün okula başlayıp hangi okula gideceğini öğrenmek istedi. Sosyal medya üzerinden örgütlenen motosikletliler, okulun açıldığı gün down sendromlu çocuğu evinden alarak okula bıraktı. Ara ara genç arkadaşlarını okulda ziyarete gelen motosiklet grubu, Sean Maehrer isimli down sendromlu gencin okulda epey popülerlik kazandığını söylüyor.
İnternetteki iyi insanlar, sadece zorbalığa karşı birleşmiyor elbette. Çeşitli yardım kampanyaları için sözlüklerde, Twitter ve Facebook üzerinde birlik olan insanlar pek çok kişiye yardım eli uzattı. Örneğin, Van depreminde sosyal medya üzerinde başlatılan kampanyalarla deprem bölgesine gıda ve giyecek yardımları gönderen iyi insanlar, kan bağışı kampanyalarına da katılarak Türkiye’nin her yerinden kan vererek yaralılara umut olmaya çalıştı. Antalya’da, hiçbir kurum ya da sivil toplum örgütüne üye olmayan gençler, Facebook üzerinden örgütlenerek kış boyunca Antalya Eğitim ve Araştırma Hastane’sinin karşısında evsizlere yemek dağıttılar. Kütahya’da yıldırım çarpması sonucu ölen ineklerine sarılıp ağlayan yaşlı çift için sosyal medyada örgütlenerek hem valiliğin hem de yardım kuruluşlarının dikkatini çektiler. İzmir’de lösemi hastası bir gencin hayranı olduğu Selçuk İnan’dan imzalı bir forma alabilmesi için kampanya başlatarak Twitter ve Facebook üzerinden Selçuk İnan’a yüzlerce mention attılar. Selçuk İnan da imzalı forması ile birlikte küçük hayranını hastanede ziyaret etti.
Bir Dileğim Var, Doyuran Kareler, Okutan Kareler gibi daha geniş kitlelere hitap eden oluşumlar ise sosyal medya üzerinde oluşturdukları gruplar ve sayfalarla lösemili çocuklara, sokak hayvanlarına ve yardıma muhtaç öğrencilere umut olmaya çalışıyorlar. Parasal destek kabul etmeyen bu gibi oluşumlar sayesinde dünyada hala iyi insanlar var diyebiliyoruz.
Her gün bir başka kötülüğün yaşandığı dünyada, iyiliğe inanmamıza yardımcı olan sosyal medyadaki iyi insanlara binlerce teşekkürler.
Bir yanıt yazın