404 Not Found hatası, sizin ziyaret etmekte olduğunuz web sitesini görememeniz veya sizin internet sitenize girmek isteyen birinin sitenizi görememesi hatasıdır. Sanıldığı gibi “Sunucu Bulunamadı” hatası ile aynı değildir. Yalnızca kullanmakta olduğunuz siteyi sık sık deneyip, ziyaret ederek hatanın var olup olmadığını tespit edebilir, varsa hataları düzeltebilirsiniz.
Sitelerin optimizasyonu sırasında bazı sayfaların URL’leri uygun olmadığı takdirde değişir. Bu durumda URL’nin değiştirilmesinin ardından, eski URL’yi yeni URL adresine yönlendirmek gerekmektedir. Aksi taktirde site içeriğinde yer alan ve ziyaret edilen sayfalar HTTP Error 404 hatası verir.
İnternet sitelerinde SEO eklentisi varken, diğer eklentilerin denenmesi için eklentileri değiştirildiğinde, en iyi sonucun alınabilinmesi için değişiklikler yapıldığında bazen sitenin çalışmasına zarar verebilmekteyiz. Sitemap ve URL hakkında yapılan değişiklikler internet sitelerine büyük zararlar verebilir. Özellikle URL değişiklikleri büyük sıkıntılar yaratabilmektedir. Arama motorlarında üst sıralarda yer alan sitenizin çok gerilere düşmesine sebep olabilmektedir. Sitelere eklenti yaparken veya değişiklikler yaparken dikkatli araştırarak hataların önüne geçilebilir ya da yaptığımız işlemlerin ardından sıkı bir denetimden geçirerek hataya yol açabilecek durumlar düzeltilebilir.
Sitelerde yer alan etiket ve kategorilerde yapılan değişikliklerden sonra mutlaka yönlendirme yapılmalıdır.
Bunların dışında sunucu dosyalarının eksik veya yanlış aktarılma durumu, URL yönlendirilmesi yapılmış sayfanın kalkmış olması, bakıma alınan URL, sayfanın kapatılmış olması veya farklı isimlendirmeler yapılması 404 hatasına sebep olabilmektedir.
Eğer internet sitesinde herhangi bir sayfanın URL’si değişirse 404 hatası alırız. Google Webmaster Tools üzerinden açılan sayfa ile sorun çözülebilmektedir.
Google Webmaster Tools, websitesi sahiplerinin kullanımı için Google’ın sunduğu araçlardır. Tüm web site sahipleri için ücretsiz yayınlanan bu araçlar sayesinde sitenizde yer alan hatalı sayfaları görebilir, bunları düzeltilmesi için öneriler alabilirsiniz.
Bunun dışında eğer siteniz WordPress alt yapısını kullanan bir siteyse aşağıda önereceğimiz diğer yöntemler ile de 404 hatalarını bulabilir çözümlerini geliştirebilirsieniz.
404 Error Monitor adlı eklenti temin edilerek kurulumu yapılıp, 404 hatası tespit edilebilir, hata düzeltilebilir.
404 Error Monitor Eklentisi kurulurken;
404 Monitor eklentisi kurulumunu ayrıca sitenizin WordPress panelinden eklentiler/yeni eklenti ekleme sayfasından da gerçekleştirebilirsiniz.
Redirection eklentisi ile 404 hatalarının tespiti yapılarak, yönlendirme ile hatalar düzeltilebilmektedir. Ayrıca yönlendirme yapılmış URL’leri görüntülenebilir.
Redirection Eklentisi Kurulumu için
Farklı SEO Araçları kullanarak da sitenizde bulunan herhangi bir hatayı bulmanız ve çözebilmeniz mümkündür. Ancak siteniz için profesyonel destek almak isterseniz CRM Medya SEO Ekibi olarak yanınızdayız!