Dönüşüm optimizasyonu nedir, süreçleri nelerdir? gibi sorularınıza detaylı cevaplar bulabileceğiniz bu yazımız ile sizler de dönüşüm optimizasyonu hakkında geniş çaplı bilgilere ulaşabilirsiniz. Bu kavramı tam olarak açıklamak için öncelikle dönüşüm ve optimizasyon terimlerini farklı bir şekilde ele almak ve açıklamak gerekir. Bu sayede dönüşüm optimizasyonu kavramını daha net bir şekilde anlamak mümkün olur.
Web sitenize giriş yapan müşteri ya da ziyaretçilerin istediğiniz eylemi yapmasını sağlamaktır. Yani ziyaretçilerin tarafınızdan pazarlama mesajına cevap vermesi olarak tanımlanır.
Optimizasyon terimi, çeşitli kısıtlamalara rağmen görmek istenilen sonuçları en üst noktaya taşımak ve bunun tam tersi olarak istenmeyen sonuçları da en düşük seviyeye çekmek adına en az maliyet ile en yüksek performansa ulaşmak için alternatif çözümü bulmak olarak tanımlanır.
Dönüşüm optimizasyonu, web sitelerini ya da mobil uygulamaları ziyaret eden kullanıcılara istenen eylem ya da etkileşimlerin yaptırmanın oranını artırmaktır. Yani ziyaretçilerin üye, kullanıcı ya da müşteriye dönüştürülmesini sağlayan bir sistematik çalışmadır. Dönüşüm oranını artırma konusunda ziyaretçi sayısı sabit tutulur ya da azaltılır. Bu sırada web sitesi ya da uygulama içerisinde çeşitli iyileştirmeler yapılarak dönüşüm sayısı artırılmaya çalışılır.
Dönüşüm oranı hesaplamasında toplam dönüşüm sayısı, toplam ziyaretçi sayısına bölünür ve elde edilen oran dönüşüm oranını verir.
Yapılan çalışmalar kapsamında dönüşüm oranını arttırmak için öncelikle web site ya da mobil uygulamadaki toplam ziyaretçi sayısını ya sabit tutmak ya da azaltmak gerekir. Bunun ardından ise web sitesinde yapılan bazı iyileştirmeler ile dönüşüm sayısının artırılması amaçlanır. ziyaretçi sayısı artmadığı için reklam bütçesinde de artış yaşanmaz. Çünkü dönüşüm optimizasyonu yapılmasında asıl amaç maliyetleri düşürerek dönüşümü artırmaktır.
Dönüşüm optimizasyon süreçleri farklı başlıklar altında incelenir. Yapılan çalışmalar ile web sitesi ziyaretçilerinin kullanıcı, üye ya da müşteri olması için birtakım iyileştirmeler yapılır. Tabi bu iyileştirmeler belirli bir süreç altında işler ve çalışmaların başarılı sonuçlara ulaşması için planlı bir işleyiş gerekir. Peki, dönüşüm optimizasyon süreçleri nelerdir? bunlara bakalım.
Dönüşüm optimizasyonu başlangıcında ilk olarak web sitesi ya da mobil uygulama üzerinde belirli hedefler konarak izleme yapmaktır. İzleme aşamasında takip edilmesi gerekenler hedefler, dönüşüm hunileri ve segmentasyon olarak karşımıza çıkar.
Analiz süreci ise belirlenen hedeflere göre ziyaretçilerin hangi aşamaları takip ettiğini ortaya koyar. Yani ziyaretçiler ne zaman siteyi terk ediyor ya da nasıl etkileşimlerde bulunuyor, bu aşamada tam olarak ortaya çıkar. Analiz süreci kendi arasında bazı takip edilen verilerin anlamlandırılmasına yardımcı olan bazı aşamalar içerir. Bunlar aşağıdaki gibi karşımıza çıkar;
İzleme ve analiz süreçlerinin ardından sıra elde edilen verilerin yorumlarına gelir. Gerekli yorumlama yapılmasının ardından ise hipotez oluşturmak ve bu hipotezlerin neden – sonuç ilişkine dayandırılarak oluşturulması gerekir.
Planlama süreci, hipotezlerin uygulanması adına göz ardı edilmemesi gereken bir aşamadır. Planlama aşamasında ise en önemli 3 parametre yer alır. Bunlar;
olarak karşımıza çıkar. Yukarıda yer alan 3 parametre arasında bir puanlama yapılarak öncelikle hangisinin uygulanmasına karar vermek mümkündür. Gerçekleştirilen sıralama ile test edilmesi düşünülen fikrin planlaması daha kolay olur.
Dönüşüm optimizasyonu içerisinde son aşama test sürecidir. Bu aşamada tahminlerin yerini A/B testleri alır ve çalışmalar bu doğrultuda gerçekleştirilir.
Hedefleme süreci ise belirli bir kategorideki ziyaretçilere uygulanan testin sonuçlarının tüm kategorilerde yer alan ziyaretçilere uygulanmasıdır. Yani yapılan test ile bir grup ziyaretçi üzerinde elde edilen başarılı sonuçlar, o testin tüm ziyaretçilere uygulanmasını sağlar.