FORMU DOLDURUN
SİZİ ARAYALIM

Google Tag Manager Nedir? Nasıl Kurulur?

Google Tag Manager Nedir? Nasıl Kurulur?
Paylaş :

Google Tag Manager (Etiket Yöneticisi) Nedir?

Google ve benzeri çok sayıda 3. taraflara veri gönderilmesini sağlayan kod snippet’idir. Google Tag Manager ya da benzer nitelikte etiket yönetimi aracı kullanmıyorsanız, web siteniz ya da mobil uygulamanızdaki değişiklikleri doğrudan yüklemeniz gerekir. Google Tag Manager ile 3. taraf kod snippet’lerini kaynak dosyalarınız içerisinde bulundurmanıza gerek yoktur. Bu yöntem yerine, hangi etiketin ne zaman tetiklenmesini istiyorsanız Google Tag Manager üzerinden belirleyebilirsiniz.

Bize sağladığı kullanım kolaylığının yanı sıra Google Tag Manager için her geçen gün değişen ve gelişen teknolojinin en önemli hizmetlerinden biri olduğunu söylemek mümkündür.

Google Tag Manager Nasıl Çalışır?

Web kullanımı için Tag Manager, kendi etiket yönetimi sistemi ile çalışmaktadır. Etiket, internet adresinizde bulunan tüm sayfalara yerleştirilir. Mobil uygulamalarda ise Android, iOS sistemlerine Firebase SDK’sından faydalanılarak yüklenir. Kapsayıcı başta Google AdWords, Google Analytics yanı sıra 3. taraf etiketler dahil internet adresinizde ya da mobil uygulamanız üzerinde manuel bir şekilde kodlanmış ve desteklenen tüm etiketlerin görevini üstlenir. Tag Manager, internet adresinize ya da mobil uygulamanıza yüklendikten sonra, web arayüz uygulamasından faydalanarak tüm etiketleri güncellemenizi, değişiklik yapmanızı ya da yeni etiket eklemenizi sağlar.

Bunun için yapılması gereken öncelikle izlenmek ya da ölçülmek istenen konuda bir etiket oluşturulmasıdır. Ayrıca pek çok kanala ait özel kodlar GTM üzerinde sizlere sunulur. Bu özel kodlar aşağıdaki gibidir;

  • Google Ads
  • Google Analytics
  • Google Optimize
  • Criteo
  • Hotjar
  • Pinterest
  • Quora

Ayrıca burada yer almayan kodlar için custom HTML sekmesine gelerek de istediğiniz kodları GTM üzerinden kolay bir şekilde uygulamanız mümkündür. Kod ekleme işleminin ardından ise yapılması gereken aksiyonların ölçümlenmesi için bir Trigger yani tetikleyici oluşturmaktır. Burada dikkat edilmesi gereken ölçülmek istenen aksiyon için tetikleyici kısmından tanımlama yapmaktır.

Tag Manager hesabı, bir ya da çok daha fazla sayıda internet adresi ya da mobil uygulama için etiketler üzerinde işlem yapmanıza imkan tanır. Yalnızca 1 Google hesabı ile çok sayıda Tag Manager hesabı oluşturmak mümkün. Fakat genel olarak her bir firma ya da kuruluş için sadece bir adet Etiket Yöneticisi hesabı oluşturmak yeterli olur.

Google Tag Manager Kurulumu Nasıl Yapılır?

Genel olarak bakıldığında Google Tag Manager kurulumu oldukça basittir. Kurulum için ilgili web sitesine eklenecek 2 farklı kod sayesinde Tag Manager aktif olur. Şimdi, Google Tag Manager nasıl kurulur adım adım açıklamaya çalışalım.

Web Kurulumu

1. Öncelikle https://tagmanager.google.com adresinden Tag Manager hesabı oluşturulur.

google tag manager hesap oluşturma

 

2. Hesap oluşturulmasının ardından Yönetici > Google Etiket Yöneticisini Yükle yolu takip edilir.

gtm etiket oluşturma

3. Bunun ardından açılan sayfada bulunan 1. kod ilgili web sitesinin <head> bölümüne eklenir. 2. kod ise <body> etiketinin hemen sonrasına yerleştirilir.

google tag manager etiketi

4. Yapılan bu işlemlerden sonra Google Tag Manager hesabı aktif hale gelir. Böylece Analytics, Facebook Pixel, Hotjar gibi pek çok farklı 3. parti araçları web sitesine eklemek mümkün olur.

Gerekli kodların web sitesinde ilgili alanlara eklenmesinin ardından veriler gelmeye başlar ve bu sayede sitenin genel performansı hakkında bilgi edinmek mümkün olur.

Mobil Kurulumu

Google Tag Manager, mobil uygulamalara özel olarak Firebase’e entegre edilmiş durumdadır.

Hesap oluşturmak ya da var olan bir hesap üzerinden erişim sağlamak için tagmanager.google.com sayfasını ziyaret edin.

Hesaba giriş yaptıktan sonra mobil uygulamanız için kapsayıcı oluşturun. Bu aşamada “Mobil Uygulamalar” seçeneğini işaretlemeniz gerekiyor.

Sizin için uygun olan kapsayıcı türü hangisiyse (Android, iOS) SDK sürümünü belirleyin.

 

Google Tag Manager Faydaları Nelerdir?

Google Tag Manager aynı zamanda kullanıcılara pek çok avantaj sağlar ve web sitesi ile ilgili yapılan çalışmaları daha kolaya indirger. Bu nedenle son zamanlarda birçok web sitesi sahibinin bu sisteme ilgi gösterdiğini söylemek doğru olur. Tag Manager ile gelen faydalar ise genel olarak aşağıdaki gibidir;

  • Tag Manager her şeyden önce yazılımcılara büyük bir kolaylık sağlar. Çünkü web sitesi geliştirme aşamasında genelde manuel kodlamalar yapılır. Ancak Tag Manager ile bu ortadan kalkar ve geliştiriciler içerik yönetimi ile ilgili farklı alanlara yönelebilir.
  • Bunun yanında başka bir fayda ise hatasız etiket yazımı sağlamasıdır. Genelde mauel olarak yapılan kodlamalarda hata yapma riski çok yüksektir. Ancak Tag Manager sayesinde yazım hatası gibi sorunlar ortadan kalkar ve süreç kopyala – yapıştır şeklinde devam eder.
  • Diğer yandan Tag Manager aynı zamanda gözetim yaparak kontrol etme özelliğine sahiptir. Daha fazla ön plana çıkması istenen sayfa veya ürün için birden fazla etiket girmek yeterli olur. Böylece veriler kısa sürede toplanır ve yapılacak stratejiler için yönlendirici nitelikte olur.

Yorumlar kapatılmış.

İlgili Yazılar

Admuch RM Medya