FORMU DOLDURUN
SİZİ ARAYALIM

Google Tarama Bütçesi Nedir?

Google Tarama Bütçesi Nedir?
Paylaş :

Crawl Budget, yani tarama bütçesi, arama motoru robotlarının internet sitelerini taramak için ayırdığı bütçeyi ifade eder. Arama motorlarının kaynakları sınırsız olmadığından, tarama bütçesi optimizasyonu aslında arama motorlarının Crawl maliyetini azaltmak için gerçekleştirilen bir çalışmadır. Crawl Budget, internet sitelerinin özellikle teknik durumuyla doğrudan bağlantılıdır. Doğru tespitler ve doğru hamleler ile Crawl Budget optimizasyonunu gerçekleştirmek oldukça kolaydır. Tarama bütçesi nedir ve nasıl hesaplanır gibi sorularınızın yanıtına hemen aşağıdaki başlıkları inceleyerek ulaşabilirsiniz.

Tarama Bütçesi Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

Tarama bütçesi optimizasyonu yaparken dikkat etmeniz gereken pek çok husus bulunur. Optimizasyon sırasında özellikle üzerinde durmanız gereken maddeler şunlardır:

  • Site içerisinden erişilebilen 3xx, 4xx ve 5xx durum kodlu URL’ler. 
  • Site haritasında bulunan 3xx, 4xx ve 5xx durum kodlu URL’ler.
  • Index Bloating’e sebep olan, yetersiz içerik barındıran çok sayıda sayfanın dizine eklenmiş olması.
  • Robots.txt aracılığıyla yetersiz içerik barındıran ve katma değer üretmeyen sayfa ya da dizinlerin Disallow edilmesi. (E-ticaret sitelerinde arama sayfaları, sepet ve üyelik sayfaları ve benzeri yapılar.)
  • Özgün ve değerli içerik barındırmayan sayfaların Sitemap’ten kaldırılması. 
  • Kopya içerik sorunlarının giderilmesi ve Canonical etiketlerinin optimize edilmesi. (E-ticaret sitelerinde bir ürün için oluşturulan renk ya da model gibi sayfa varyasyonları. Bu gibi durumlarda oluşan varyasyonların Canonical etiketleri master, yani ana ürün işaret etmelidir.)
  • Parametreli URL’lerin kontrol altında tutulması ve belirli aralıklarla incelenmesi. Özellikle E-ticaret sitelerinde parametrelerden kaynaklanan çok sayıda hata ile karşılaşılabilir. 
  • Route URL sorunlarının giderilmesi ve URL’ler konusunda tek bir standart belirlenerek büyük harfli yazım ya da “/” işareti eklendiğinde ortaya çıkan varyasyonların belirlenen standarda yönlendirilmesi.

Görüldüğü üzere tarama bütçesi optimizasyonu yaparken üzerinde durulması gereken pek çok farklı faktör bulunur. İnternet sitenizin arama motoru robotları tarafından çok az taranması nasıl sizin için bir sorun teşkil ediyorsa, çok fazla taranması da sizi aynı şekilde endişelenmelidir. Eğer tarama istatistiklerinizde ani yükselişler ya da düşüşler görüntülüyorsanız, mutlaka internet sitenizi bu maddeler doğrultusunda incelemelisiniz.

Tarama Bütçesini Belirleyen Faktörler Nelerdir?

Web sitelerinin tarama bütçesini belirleyen pek çok farklı faktör bulunur. Bu faktörlerden bazıları doğrudan teknik konularla bağlantılıyken bazıları ise trafik ve güncellik ile ilgilidir. Aşağıdaki başlıkları inceleyerek tarama bütçesini belirleyen faktörleri görüntüleyebilirsiniz.

1 – Güncelleme ve Paylaşım Sıklığı

İnternet sitenizde yer alan içerikleri sık sık güncelliyor ya da düzenli olarak yeni içerik paylaşımları gerçekleştiriyorsanız, arama motoru robotları internet sitenizi daha düzenli ve daha sık tarama eğiliminde olacaktır.

2 – Trafik Değerleri ve Popülerlik

Arama motoru robotları, internetteki popüler içerikleri daha fazla tarama eğilimindedir. Yani yüksek trafik elde eden sayfalarınız, kategorileriniz ya da içerikleriniz bulunuyorsa; arama motoru robotları internet sitenizi daha sık tarayacaktır.

3 – Backlinkler

SEO çalışmalarının en önemli yapı taşlarından biri olan backlinkler, ilgili sitelerden sizin internet sitenize bir bağlantı gönderdiğinden, arama motoru robotları bu bağlantıları takip edecek ve sizin internet sitenizi de tarayacaktır.

4 – Site İçi Hatalar

Arama motoru robotlarının temel algoritmaları, Crawl’a harcanan zamanı ve maliyeti minimuma indirme yönündedir. Yani arama motoru robotları bir internet sitesinde 3xx, 4xx ve 5xx gibi durum kodlarıyla sık sık karşılaştığı takdirde, internet sitenize ayrılan Crawl Budget’ta gözle görülebilir bir düşüş olacaktır.

5 – Site Hızı ve Sayfa Boyutu

Çok yavaş yüklenen ve yüksek boyutlu sayfalar, arama motoru robotları için geçerli bir standart değildir. Bir sayfanızı taramak amacıyla internet sitenize giriş yapan bir arama motoru robotu, belirli bir süre geçtiği halde sitenizdeki içeriği yükleyemiyor ve görüntüleyemiyorsa, tarama işlemini bırakacaktır.

tarama bütçesi nasıl hesaplanır

Tarama Bütçesi Nasıl Hesaplanır?

Tarama bütçesi hesaplama işlemi sayesinde arama motoru robotlarının internet sitenizi sağlıklı bir şekilde tarayıp tarayamadığını öğrenebilir ve bu doğrultuda gerekli optimizasyonları gerçekleştirebilirsiniz. 

Arama motoru robotlarının her site için ayırdığı belirli bir Crawl Budget olsa da günlük tarama oranlarının minimal şekilde değişebileceğini unutmamalısınız. Eğer çok ani tarama artışları ya da düşüşleri ile karşılaşıyorsanız, mutlaka web sitenizi teknik anlamda kontrol etmelisiniz.

Tarama bütçenizi hesaplamak için öncelikle Google Search Console’a giriş yapmalısınız. 

  • Dizin bölümünün altında bulunan kapsam sekmesine girerek, halihazırda web sitenizin kaç sayfasının Index’li durumda olduğunu kabul etmelisiniz. Kapsam sekmesinde “Geçerli” durumu altında listelenen sayfalar, web sitenizin dizine eklenmiş tüm sayfalarını gösterir. 
  • Toplamda kaç sayfanızın dizine eklendiğini görüntüledikten sonra ayarlar bölümüne ilerleyip, tarama istatistikleri sayfasına ulaşabilirsiniz. Burada arama motoru robotlarının internet sitenizi gün içerisinde kaç kez ziyaret ettiğini görüntüleyebilirsiniz.

Dizine eklenmiş toplam sayfa sayınızı ve günlük tarama istatistiği verilerinizi elde ettikten sonra, basit bir hesaplama işlemi yapmalısınız. 

Örneğin, toplamda 1000 sayfamızın dizine eklenmiş olduğunu ve arama motoru robotlarının internet sitemizi günde 300 ziyaret ettiğini düşünelim. Dizine eklenmiş olan sayfalarımızın sayısını günlük tarama verilerimize bölersek, 1000 / 3 = 3.3 oranında bir sonuç elde etmiş oluruz. Bu işlem sonucunda ortalama olarak 1 – 8 arasında bir rakama ulaştıysanız, tarama bütçesi konusunda çoğu zaman endişelenmeniz gerekmez. Ancak ortalama olarak 8 ve daha yüksek bir rakama ulaştıysanız, bu durum arama motoru robotlarının internet sitenizi yeterince taramadığı anlamına gelir ve hızlı bir şekilde optimizasyon çalışmalarına başlamanız gerektiğinin önemli bir işaretidir.

Yorumlar kapatılmış.

İlgili Yazılar

Admuch RM Medya