HTML (HyperText Markup Language) bir işaretleme dilidir. İlk kez Tim Berners-Lee tarafından 1990 yılında oluşturuldu. HTM kodları, internette gördüğümüz web sitelerinin oluşturulmasında kullanılır. Metin ve görsellerin doğru bir şekilde biçimlendirilmesini sağlayan HTML, sayfaların temel yapısını oluşturur ve internet tarayıcınızın onları doğru şekilde bilgilendirilmesi sağlanır. HTML olmadan tarayıcılar metinleri nasıl göstereceğini bilemez. HTML bir web sayfasının iskelet sistemi olarak düşünülebilir.
Görsellerin, yazıların ve videoların web sayfasında konumlandırılmasını sağlayan HTML, yine bu içeriklerin internet sitesinde gözükmesini sağlar ve arama motorlarını web sitesi hakkında bilgilendirir.
HTML kodu yazabilmek için not defteri, Notepad++, Dreamveaver, VS Code gibi metin düzenleyiciler kullanılır. Herhangi bir metin düzenleyici üzerinde oluşturulan dosyayı “.htm” veya “.html” uzantılı kayıt ettiğimiz takdirde sayfa tarayıcı üzerinde açılacaktır.
<Html>; Tüm etiketleri içinde barındıran bu kod, sayfanın HTML olduğunu belirtir ve sayfanın başında açılarak sonunda kapatılır.
<Head>; Hazırlanmakta olan site ile alakalı başlık ve site yapılandırma etiketleri <head> etiketi içerisinde yer alır. İçerisinde bulunan etiketler kullanıcı arayüzünde görünmez fakat internet tarayıcıları, arama motorlarının botları ve örümcekler tarafından kullanılır.
<Body>; Bu alan arasına yazılan kodlar kullanıcı arayüzünde görünür. Bu alanda içerik, görsel, video gibi bir çok nesne barındırılarak HTML sayfanın iskeleti oluşturulur.
HTML üzerine gelen son güncelleme olan HTML5 ile, siteler üzerinde yeni gelişmiş kod yapıları kullanılabilir. Örneğin ayrı tanımlanan CSS tanımlamaları, HTML5 ile birlikte direkt olarak kod metnine eklenip çalıştırılabilir. Dahili ses ya da video oynatılabilir. Daha temiz bir kodlama yapmanıza yardımcı olabilmektedir.
HTML çok güçlü bir dil olsa da bir web sitesi oluştururken her zaman yeterli olmayabilir. Metin ve öge eklerken herhangi bir sorun yaşamazsınız; ancak CSS ve JavaScript ile uyumlu bir şekilde çalışan HTML sayesinde kullanıcı deneyimli web siteleri oluşturabilirsiniz.
CSS genellikle arka planlar, renkler, boşluk ve tasarımlar gibi genel görünümden sorumlu olan bir yapıdır. JavaScript ise açılır pencereler, slider’lar, galeriler gibi daha dinamik görünümler oluşturulmasına olanak sağlamaktadır.
Dediğimiz gibi HTML’i web sitesinin iskeleti olarak düşündüğümüzde CSS ve JavaScript sayesinde bu iskeletin üzerine deri ve kıyafetler ile bir bütünlük sağlayabiliriz.
Senior Web Developer