FORMU DOLDURUN
SİZİ ARAYALIM

JavaScript Nasıl Kullanılır?

JavaScript Nasıl Kullanılır?
Paylaş :

JavaScript Nedir?

Herhangi bir web sitesini ziyaret ettiğimizde karşılaştığımız görüntüler HTML adı verilen çeşitli etiketler topluluğundan oluşur. Ancak kullanılan bu etiketler ile günümüzün etkileyici diye sınıflandırılan, dinamik görünümlü web sitelerini oluşturabilmek pek mümkün değildir. Javascript programala dili de tam bu noktada devreye girerek bahsettiğimiz dinamik görünüm ihtiyaçlarını karşılaşmıştır. Bu dinamik görünüme örnek olarak web sitesi içerisinde herhangi bir noktaya geldiğimizde onun büyüyüp ekranı kaplamasını, web sayfalarında herhangi bir nesneyi sürükleyebilmeyi verebiliriz.

Javascript dili tüm bu dinamik görünümleri yaparken aslında HTML kodlarının yorumlanmasını ve istenilen dinamizmi yakalayabilmesini sağlamaktadır. Java ile benzerlikler gösterse de tamamen birbirlerinden farklı teknolojiler ile geliştirilmişlerdir. En önemli farkları ise Java sanal makinalarda ya da tarayıcılarda çalışabilirken Javascript kodları sadece tarayıcılarda çalışır.

JavaScript Nerelerde Kullanılır?

Genel olarak dinamik web programlama amacı ile kullanılsa da birkaç farklı alanda da JavaScript kullanımına rastlayabiliriz;

  • JavaScript ile kullanıcı girdileri işleyen sayfalar ve veri tabanları kullanan özel HTML sayfaları oluştururken yararlanabilirsiniz.
  • Çeşitli oyun motorlarında kullanabilirsiniz.
  • HTML bileşenlerini okuyabilir ya da yazabilirsiniz.

JavaScript Nasıl Kullanılır?

Bir web sitesine JavaScript kodu eklemenin iki yöntemi vardır. Bunlar HTML içerisinde <script> etiketlerinin içerisinde kullanım ve harici bir dosyadan çağırarak kullanım şeklindedir.

HTML İçerisinde Kullanım

Bir web sayfasının içerisine JavaScript kodu ekleyebilmek için <script> etiketi kullanılması gerekmektedir. Genelde eğer farklı zamanlarda ya da ögelerde çalıştırılmayacaksa  <header> etiketleri arasına konumlandırılırlar.

HTML içinde Javascript

Harici Bir Dosya İle Kullanım

JavaScript kodlarını HTML içerisine direk eklemek yerine harici dosyadan çağırmak bazen daha iyi bir fikir olabilir. Örneğin eğer JavaScript kodlarını birden fazla sayfada kullanmak istiyorsanız  bu şekilde dosyadan çağırmak en doğru yöntem olacaktır.

HTML kodunu ve JavaScript kodunu ayrı ayrı dosyalar ile kullandığınızda yapacağınız web kodlaması çok daha sürdürülebilir yani tekrar kullanılabilir hale gelecektir. Ayrıca kod okunabilirliği ve bakımı kolaylaşırken internet sitenizin hız performansı olumlu yönde etkilenecektir.

JavaScript Harici Dosya Çağırma

Daha önceki HTML Nedir ve CSS Nedir yazılarımızı da inceleyerek web programlama hakkında temel bilgileri edinebilirsiniz.

Senior Web Developer

Yorumlar kapatılmış.

İlgili Yazılar

Admuch RM Medya