Hazır içerik yönetim sistemlerinin popülerliğinin artmasıyla birlikte pek çok kişi kendi internet sitesini açabilmektedir. Ne var ki konu site güvenliği olduğunda herkes bu konuya tam olarak vakıf olamayabilir. Bu da bilgisayar korsanlarının sitenize ulaşmasına sebebiyet verebilir.
Yapılan araştırmalar her saniyede, bir internet sitesine sızıldığını göstermiştir. Peki, site güvenliği nasıl sağlanır? Aşağıdaki ipuçlarına göz atarak kendi önlemlerinizi alabilir ve sitenizi koruyabilirsiniz.
İnternet sitesi güvenliğinin en önemli ve genellikle sıklıkla atlanan adımı şifre güvenliğidir. Yapılan araştırmalara göre küçük işletmelere ya da bireylere ait internet sitelerinde yaşanan sızma olaylarının %40’ı şifre zafiyetinden kaynaklanır.
Pek çok site sahibi, farklı platformlarda aynı şifreleri kullanmaktadır. Platformlardan birisinin güvenilir olmaması durumunda ise şifreleriniz art niyetli kişiler tarafından tespit edilebilir. Her platformda farklı ve tahmin edilmesi zor şifreler kullanmanız internet korsanları ile aranıza kalın bir duvar örmenizi sağlayabilir:
Bir yazılım ne kadar başarılı olursa olsun, içerisinde güvenlik açıkları bulundurabilir. Böyle durumlarda her açık, bir sonraki güncelleme ile birlikte kapatılır. Eğer internet sitenizin yazılımını güncellemezseniz ortaya çıkan güvenlik açıklarından kaynaklı saldırılar sonucunda sitenize bilgisayar korsanları ulaşabilir.
Eğer sürekli güncellenen bir CMS kullanıyorsanız otomatik güncelleme özelliğini açık bırakabilirsiniz. Yalnızca ana yazılımın değil, tema ve eklentilerin de güncel olması gerektiğini unutmamalısınız. Ayrıca tercih ettiğiniz CMS tarafından onaylanmamış ve resmi internet sitesinde yer almayan eklenti ve temaları da kullanmamalısınız.
En önemli site güvenliği adımları arasında yer alan SSL, Secure Sockets Layer teriminden türeyen bir sözcüktür ve güvenli yuva katmanı olarak Türkçeye çevrilebilir.
SSL, hem sitenizin hem de kullanıcılarınızın güvenliği için önemlidir. Sertifikanın yüklü olduğu sitelerde bilgiler şifrelenerek gönderilir. Google, 2020 yılında yaptığı güncelleme ile SSL sertifikası bulunmayan siteleri güvensiz olarak işaretlemiştir.
Piyasada farklı güvenlik seviyelerine sahip SSL sertifikaları bulunur. Ücretli versiyonları tüm alt alan adlarında çalışır. Ücretsiz versiyonlar ise yalnızca ana alan adlarında geçerlidir. Eğer siteniz üzerinden satış yapmıyorsanız ücretsiz sertifikalar sizin için yeterli olur.
Özellikle paylaşımlı bir sunucu kullanıyorsanız seçtiğiniz hostingin güvenilirliği büyük önem taşır. Güvenlik açıkları bulunan bir hosting kullandığınız takdirde, sunucuda yer alan diğer sitelerin açıklarından faydalanarak hostinge sızan bilgisayar korsanları, sizin internet sitenize de ulaşabilir.
Hangi hostingi kullanacağınıza karar verirken alanlar arasında geçişleri engelleyen yazılımlara sahip olanlara öncelik verebilirsiniz. Ayrıca SFTP desteği bulunan ve yazılımları güncel tutarak güvenlik yükseltmelerini düzenli olarak gerçekleştiren firmaları tercih edebilirsiniz.
Site güvenliğini sağlamak için tüm önlemleri alsanız dahi kimi zaman saldırıları engelleyemeyebilirsiniz. Bu noktada yedeklemenin gerekliliği ortaya çıkar. Düzenli olarak yedek aldığınız takdirde en kötü senaryoyu dahi yaşasanız geriye dönüş çok da zor olmaz.
Hazır platformlardan birisini kullanıyorsanız düzenli olarak sitenizin yedeklerini alabilecek uygulamalardan faydalanabilirsiniz. Ancak unutmamalısınız ki çevrim içi yedek aldığınızda sitenize sızan art niyetli kişilerin yedeklerinizi de silmesi mümkündür. Bu nedenle en az haftada bir kez manuel olarak yedek almanızda ve bu yedekleri hard disk gibi fiziksel ortamlarda saklamanızda fayda bulunur.
İnternet sitenizin güvenliği ile ilgili tüm önlemleri almanıza rağmen sorun yaşıyorsanız bir uzmandan yardım almayı düşünebilirsiniz. CRM Medya ile iletişime geçerek sitenizi güvenilir ellere emanet edebilirsiniz.