FORMU DOLDURUN
SİZİ ARAYALIM

WebP Nedir? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

WebP Nedir? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Paylaş :

Dijital dünyada görünür olmak her geçen gün daha da önemli bir hal alırken, web sitelerinin optimizasyonu da büyük önem taşımaktadır. Pek çok farklı parametrenin yanı sıra sitelerde kullanılan görsellerin yavaşlığa neden olamayacak boyutlarda olması da arama motoru optimizasyonunda öne çıkan hususlar arasındadır. SEO çalışmalarının da en temel parametrelerinden biri site yükleme hızıdır. Arama motorlarında organik olarak ilk sıralarda yer almak amacıyla yapılan geniş çaplı çalışmalar, hem büyük emek hem de büyük yatırım gerektirmektedir.

Dijital dünyanın sunduğu pek çok farklı olanakla etkili sonuçlar ortaya çıkarmak mümkün olurken, görsel optimizasyonunu doğru şekilde yapmak ve kullanıcı deneyimini mükemmelleştirmek, webmasterlar ve site yetkilileri için hedefe giden kısa yollardan biridir. Dijital dünyadaki görsellerin çok büyük bir kısmı JPEG formatındayken, Google kaliteli ve düşük boyutlu görseller için WebP isminde yeni bir format geliştirmiştir. Açık kaynaklı bir görsel sıkıştırma formatı olan WebP, her geçen gün daha fazla kullanıcı tarafından tercih edilir olmaktadır. Peki, WebP nedir?

WebP Formatı Nedir?

Arama motoru optimizasyonunda sitelerin yüklenme hızı son derece önemlidir. Açılmakta geciken web sitelerinin büyük oranda ziyaretçi kaybı yaşadığı pek çok çalışmayla ortaya konulmuştur. Bu amaçla görsellerin hem kaliteli olması hem de çok yer kaplamaması son derece önemlidir. Google, web ortamındaki görsellerin daha az yer kaplaması amacıyla WebP ismiyle yeni bir format geliştirmiştir. Google’ın bu yeni formatla sunduğu en büyük yenilik ise çok daha verimli bir sıkıştırma algoritması kullanmasıdır. Yeni görsel formatı WebP, muadillerine kıyasla görüntü boyutlarını çok daha düşük seviyelere indirebilmektedir. Bununla birlikte bu işlem görsellerin görüntü kalitesinin de son derece yüksek olmasını mümkün kılmaktadır.

Sabit disklerde kapladığı alanlar son derece makul seviyelere indiren görseller, çok daha hızlı yükleme performansları sunar. Kullanıcı deneyimini iyileştiren bu katkı sayesinde sitelerin ziyaretçi sayılarında da artış meydana gelmektedir. WebP formatının en büyük özelliklerinden biri de daha az veri kullanmasıdır. WebP, görüntüleri tahmine dayalı kodlama yöntemiyle işler. Bu yöntemle, bir bloktaki piksel değerinin tahmin edilmesi için yan bloktaki değerler esas alınır ve sadece fark işlenir.

 

WebP Formatının Avantajları Nelerdir?

Google tarafından geliştirilen WebP formatı, muadillerine kıyasla pek çok avantaj sunmaktadır:

  • Görsel boyutları çok daha küçük ve makul seviyelere inmiş olmaktadır.
  • Sayfa hızını optimize etmekteki en etkili görsel düzenleme araçlarından biridir.
  • Görüntü kayıpları minimum düzeyde tutulmaktadır.
  • WebP, tüm görsel formatlarını desteklemektedir.
  • Boyutları küçülen görsellerin kalitesinde ise herhangi bir kayıp yaşanmamakta, zengin ve yüksek kaliteli görseller elde edilmektedir.
  • Farklı formatlara oranla çok daha fazla sıkıştırma olanağı sunan WebP, daha hızlı yüklenen görseller ortaya çıkarmaktadır.
  •  Web sitesinin daha düşük bir bant genişliği kullanmasını mümkün kılmaktadır.

WebP Formatının Dezavantajları Nelerdir?

Pek çok yenilik sunan WebP formatını kullanmanın kimi dezavantajları da yok değil. 10 yıldan uzun bir süredir kullanımda olmasına ve sürekli olarak geliştirmeler yapılmasına rağmen hâlâ WebP formatının, görüntü işleme araçları tarafından yaygın olarak desteklendiği söylenemez. WebP’in giderek daha fazla kullanıcı tarafından tercih ediliyor oluşu, bu durumun yakında değişmesinin olanak dahilinde olduğunu ortaya koymaktadır. Bununla birlikte formatı destekleyen görüntü işleme araçları ve platformları da mevcut.

Google’ın bir ürünü olan WebP, Chrome tarafından destekleniyor. Ancak diğer internet tarayıcıları formatı doğrudan desteklemiyor. Ancak istek halinde uzantı ekleme yoluyla WebP’i farklı tarayıcılarda da kullanmak mümkün olmaktadır. WordPress tabanlı sitelerde de WebP formatı desteklenmemektedir. Fakat eklenti yardımıyla WordPress’te de kullanım mümkün olmaktadır.

Yorumlar kapatılmış.

İlgili Yazılar

Admuch RM Medya