Arama motorları dendiğinde akla ilk olarak Google, Bing veya Yandex gelir. Fakat dünyanın ikinci en büyük arama motorunun Youtube olduğunu biliyor muydunuz? Evet dünyanın ikinci en büyük arama motoru Youtube’dir. Hedef kitlenize ulaşmanızı sağlayacak dijital pazarlama kanallarından biridir. Türk kullanıcılar için yazılı içeriklerden ziyade görsel ve işitsel içerikler daha çok dikkatlerini çekmektedir.
Google SEO optimizasyonu kadar olmasa da Youtube’de daha fazla görüntüleme, abone, trafik veya videonuzun üst sıralarda yer alması için bazı çalışmalar yapmanız gerekir.
Başlangıç olarak en temel bilinen YouTube SEO optimizasyonu, hedef kelimenizin başlık ve açıklamada geçmesi diyebiliriz. Fakat sadece bunlar değil birçok etken bulunmaktadır.
*Faktörler etkisine göre sıralanmıştır.
YouTube SEO optimizasyonu süreci, anahtar kelime araştırması ile başlar. Bu yüzden sıralama faktörlerini açıklamadan önce bu kavramı anlamanızı istedik. Videolarınız için doğru kelimeleri bulmanız gerekmektedir.
Anahtar kelime araştırmasında öncelikle Youtube aramalarını kullanmalısınız.
Bu kelimeler de YouTube kullanıcılarının aradıkları popüler kelimelerdir.
Diğer bir anahtar kelime aracı keywordtool.io/youtube’dir. Bu araç sayesinde de anahtar kelimeleri keşfedebilirsiniz.
Anahtar kelimeleri bulabileceğiniz diğer kaynak yine aynı uygulamanın YouTube’de arama yaptıktan sonra sağ tarafta çıkan Google trends aranma hacimlerini göstermektedir. Burada ilgili aramaları görebilirsiniz.
Anahtar kelime seçerken kanalınızda abone sayısının düşük olmaması durumunda rekabeti olmayan anahtar kelimeleri seçmeniz gerekmektedir. Rekabeti olmayan kelimeleri seçmeniz durumunda kullanıcılar aradıklarında videolarınızın üst sıralarda gözükmesi kolaylaşır. Google Piramit tekniği gibi düşünebilirsiniz.
Peki bunu nasıl kontrol edeceğiz?
Arama sonucunuz bu konu hakkında size fikir verebilir.
Anahtar kelimenizin Youtube’de popüler olup olmadığını kontrol ettik. Peki Google’dan tıklama ve görüntüleme almak istediğinizde ne yapmalısınız?
Son olarak anahtar kelimenizi Google’da arayın. Videonuzun google’da görüntülenmesi ile 2-3 kat görüntülenme alabilirsiniz. Arama sonuçlarında YouTube videolara sahip olan anahtar kelimeler için optimize ederseniz görüntüleme alma şansınız daha çok artacaktır.
Anahtar kelimenizin Google’da aranma hacmini de ölçmeniz gerekir. Aranma hacmi ölçmek için Google Anahtar Kelime Planlayıcıyı ve Kwfinder aracını kullanabilirsiniz.
Google anahtar kelime planlayıcının da anahtar kelime hacminin en az 100-1 Bin arasında olduğundan emin olun.
Temel YouTube SEO önerisi, anahtar kelimenizin başlıkta geçmesidir. Daha önce Google reklamları verdiyseniz yabancı olmayacağınız iki terim var. Tam eşleme ve geniş eşleme terimleridir. Başlığı ve diğer metinleri de bu terimlere göre yazmak gerekir.
Tam Eşleme: Hedef anahtar kelimeyi tam olarak yazdığınızda tam eşleme sayılır. Örnek verecek olursak “İkinci El Otomobil Alırken Nelere Dikkat Edilmeli” kelimesi tam olarak geçiyorsa bu tam eşlemedir.
Geniş Eşleme: Hedef anahtar kelimenin bir kısmı metinde görüldüğünde bu geniş eşleme sayılır. Daha iyi anlatmak için bir örnek verelim; “ikinci El Otomobil Alırken Nelere Dikkat Edilmeli” metindeki herhangi bir kelimeyi kullanırsam buda geniş eşlemedir. Yani “ikinci el”, “otomobil alma” gibi kelimeler kullanıldığında geniş eşleme olarak sayılır.
Video başlıkları için ipuçları;
Video başlığınızı en fazla 50 karakter altında tutmaya gayret edin.
Tıklama oranını arttıracak ilgili çekici başlık kullanın.
Anahtar kelimenizi başlıkta geçirin.
Video açıklamaları YouTube SEO için video başlıklarından sonra dikkat edeceğiniz en önemli kriterdir. Video açıklamalarınızda yukarıda bahsettiğimiz gibi geniş ve tam eşlemelere anahtar kelimelerinizde yer vermelisiniz. Anahtar kelimelere yer verirken anahtar kelime oranını iyi ayarlayın aksi halde çok fazla anahtar kelimeye yer vermek videonuz için negatif etki yaratabilir.
Video açıklamaları için ipuçları;
Video açıklamaları yazarken şunu da göz önünde bulundurmak gerekir; YouTube bir arama sonucunda video başlığının altında video açıklamasının ortalama 120 karakterini gösterir, bu da videonuzun ilk 120 kelimesinde hedef anahtar kelimelerini geçirmelisiniz demektir. Örneğin;
Kalite Video; Yüklediğiniz videonun kalitesi ve video izleme süresini temsil eder. İnsanların videonuzu izlerken video izlemeye devam etmesi BÜYÜK bir sıralama faktörüdür. İnsanların başka videolarınızı izlemesi de bir sıralama faktörüdür. Daha açıklayıcı olmak gerekirse; Videonuz kullanıcıları YouTube’de tutuyorsa YouTube, videonuzu arama sonuçlarında daha üst sıralamalarda gösterecektir.
YouTube’nin bunu bir kriter olarak sunmasındaki amaç hepimizin tahmin edebileceği gibi insanların reklamlara tıklaması ve para kazanmaktır.
Kaliteli bir video için bazı ipuçları;
Kullanıcıların videoyla etkileşime girmesi için sadece izlemesi yetmemektedir. Video yorumları; beğenmeler ve beğenmemelere benzer fakat onlardan daha yüksek bir sıralama kriteridir. Videonuza gelen yorum sayısı arttıkça en azından bir noktaya kadar sıralama performansı artacağını söyleyebiliriz.
Yorum almak için şunları yapabilirsiniz;
Şimdi YouTube gibi düşünelim. Kullanıcı kanalın videosunu izledi ve video yayınlayan kanala abone oldu. Video’yu üst sıralarda göstermez misiniz? Evet sizin de düşündüğünüz gibi YouTube bunu bir sıralama sinyali olarak algılamaktadır. Yüksek aboneye sahip kanallar, az abonesi olanlara göre daha avantajlıdır. 1000 Aboneyi hızlıca geçmeye çalışın, bir arama yaptığınızda çok nadir olarak 1000 aboneden az olan kanallar çok nadir gözükmektedir. Aboneleri kanalın otoritesi olarak düşünebilirsiniz. Sanırım insanların neden sürekli “Kanalıma abone olun” dediklerini şimdi daha iyi anlamış olduk.
Peki daha fazla aboneye nasıl sahip olursunuz;
Videoyu yaptık ama videonuz insanlar tarafından paylaşılıyor mu? Kullanıcıların kötü videoları paylaşmayacağını hepimiz biliyoruz. Kullanıcılar gerçekten bilgi veren ve izlemekten keyif aldıkları videoları paylaşır. Kullanıcılar için ne kadar iyi video hazırlarsanız onlarda paylaşarak sizi ödüllendirecek ve size sıralama desteği verecektir.
Videonuzun paylaşılması ile birlikte; video görüntülenmeleri, aboneler ve yorumlar gibi kazanımlar elde edebilirsiniz.
Videolarınızın paylaşılması için şunları yapın:
YouTube üzerinden video uzunluğu daha çok olanlar diğerlerinden daha avantajlıdır. Video uzunluğunun bir sıralama faktörü olduğunu bir görsel ile örneklendirelim;
Örnekte görüldüğü üzere videonun üst sıralarda yer alması için uzun tutulması gerekir. Yazıyı yazarken birçok araştırma yaptım. Bu araştırmalar ve denemeler sonucunda ortalama 10 dakika üzeri olan videoların daha iyi performans gösterdiğini gözlemledim. Fakat videoyu uzatmak için tekrardan kaçının.
Etiketleri anahtar kelimeleriniz gibi düşebilirsiniz. İnsanların aratabileceği kelimeleri bu kısma yazarak daha çok görüntülenme/beğenme gibi geri dönüşler alabilirsiniz. Etiketleri yazarken spam dediğimiz aynı kelimeyi tekrarlama işlemini yapmayınız. Ayrıca video ile alakalı olmayan kelimeleri girmemenizi de önermekteyiz.
Etiket eklerken rakiplerinizin kullandığı anahtar kelimeleri Chrome için VidIQ uzantıs ile görebilirsiniz. VidIQ uygulaması ile rakibinizin videosunda hangi etiketleri kullandığını bulmak için kullanabilirsiniz. Burada tahmin bile edemediğiniz kelimeleri bulabilirsiniz. VidIQ uzantısını ekledikten sonra istediğiniz videoyu açarsanız sağ tarafta aşağıdaki örnekte olduğu gibi video etiketlerini görebilirsiniz.
YouTube’de SEO anlamında görüntülenme, beğenme gibi etkileşimleri almak için yukarıdaki işlemleri yaparsanız daha iyi performans alabilirsiniz.