İnternet dünyasında çok sayıda ne olduğu merak edilen terim vardır. Bunlardan birisi de CDN! Birçok kişinin aklında CDN nedir sorusu yer alıyor. Content Delivery Network kelimelerinin baş harflerini simgeleyen CDN; içerik dağıtım ağı olarak Türkçeye çevrilebilir. Daha net bir şekilde ifade etmek gerekirse sunucu ağı sistemidir.
CDN; herhangi bir internet sitesine erişmek isteyen kullanıcıları coğrafi açıdan kendilerine en yakın yerde konumlanmış sunuculara yönlendirme görevine sahiptir. Bir başka deyişle, internet kullanıcıları; CDN sayesinde kendilerine yakın sunuculardan hizmet alma şansına erişirler. CDN; aynı zamanda bulut bilişim platformudur. Herhangi bir internet sitesinde yer alan görselleri, videoları, kod satırlarını ve hatta içerikleri bünyesinde barındırmasıyla öne çıkar. İnternet sitesine ait detayları optimize etmekle ve ziyaretçiye en kısa sürede ulaştırmakla yükümlüdür.
CDN; içerik dağıtım ağı olarak bilinmekle beraber internet içeriğinin çok büyük bir bölümünü kapsar. İnternet sitesinin daha iyi performans göstermesi adına hayati bir öneme sahiptir. Bir başka deyişle, yüksek performans vaat edip hem hızlı hem de kesintisiz bir şekilde içerik sunup ziyaretçilerin deneyimlerini en iyi hale getirmeyi amaçlar.
İnternet sitesi sahipleri; söz konusu siteleri için CDN hizmeti alarak çok doğru bir adım atmış olurlar. Her şeyden önce, siteye ait içerikler statik bir şekilde CDN sunucularına kopyalanır. Site içerikleri; söz konusu sunucular üzerinden ziyaretçilere ulaştırılır.
CDN; içeriklerin optimize edilmesinden ve ziyaretçilere en yakın lokasyon üzerinden ulaştırılmasından sorumludur. Bilhassa görsel, video ve ses gibi hali hazırda çok fazla yer kaplayan içeriklerin CDN sayesinde ziyaretçilere statik bir şekilde iletilmesi ciddi bir avantajdır. Bu durum; internet sitesinin daha hızlı bir şekilde açılmasını ve yüklenmesini mümkün kılar. Ziyaretçiler; sitenin açılmasını beklemek zorunda kalmazlar. Sitenin trafiği artar. Bu durum; bilhassa ürün ve hizmet satışı yapan, daha çok tüketiciyi satın alma davranışına yönlendirmek isteyen siteler için hayati önem taşır.
CDN; SEO çalışmalarını da olumlu etkiler. İnternet sitesi hızı; SEO konusunda hayati önem taşır. CDN; site hızını doğrudan arttırmasıyla öne çıkar. Bu sayede, internet sitesi; Google arama sonuçlarında çok daha iyi bir yer edinir. İlk sıralarda yer alır. Bu durum; sitenin daha çok kişi tarafından ziyaret edilmesini mümkün kılar. Bilhassa e-ticaret siteleri; daha çok kişiye erişerek mal ve hizmet satışlarını arttırırlar. Sonuç olarak, internet sitesine yatırım yapmak isteyenlerin tercihi tartışmasız bir şekilde CDN olmalıdır.
CDN ne işe yarar sorusu kadar CDN nasıl çalışır sorusuna da cevap aranıyor. İnternet siteleri; faaliyet gösterdikleri ülkelerde yalnızca tek bir sunucudan yayın yapar. Bu noktada, bilhassa uluslararası yayın yapan site, blog ve platformların CDN hizmeti alması bir gereklilikten ziyade bir zorunluluktur. Çünkü, farklı ülkelerde yaşayan kullanıcıların ziyaret ettikleri internet sitesi; CDN hizmeti sayesinde daha hızlı bir şekilde açılır. Bunun yanı sıra, içeriklerin yüklenme hızı gözle görülür bir şekilde artar. Bu konuyu bir örnekle açıklamak mümkündür. Sunucusu Türkiye’de bulunan bir internet sitesi; Avrupa’daki bir kullanıcı tarafından ziyaret edilmek istenirse söz konusu sitenin hızının düşmesi ve yavaş açılması gündeme gelir.
CDN; dünyanın farklı yerlerindeki kullanıcılara herhangi bir siteye ait olan içerikleri kendilerine en yakın lokasyondaki sunucu üzerinden dosyalar ile gönderir.
CDN; özellikle farklı dillerde hazırlanmış içeriklere sahip, geniş bir kitleye hitap eden, uluslararası ziyaretçileri bulunan internet siteleri için gereklidir.