FORMU DOLDURUN
SİZİ ARAYALIM

Core Web Vitals Nedir? Nelere Dikkat Edilmelidir?

Core Web Vitals Nedir? Nelere Dikkat Edilmelidir?
Paylaş :

Son yıllarda internet sitelerinin hızları, kullanıcıların yanı sıra arama motorları tarafında da öne çıkan bir konu haline gelmiştir. Kullanıcıların ziyaret ettikleri web sitesinin hemen açılmasını beklemeleri, arama motorlarının kullanıcı tercihlerini tahmin etmeye çalışması, bilgisayar dışında diğer mobil cihazların da web sitelerine erişim sağlamada kullanılması ve web teknolojilerinin giderek ilerlemesi site açılma hızı konusunun da önem kazanmasını sağladı.

Tam da bu konuda site sahiplerinin çok işine yarayacak olan Core Web Vitals eklentisi, metrik raporlarıyla site hızı konusunda önemli bilgiler sağlar. Temelde bir Google eklentisi olarak çalışan Core Web Vitals, web sitesine ait hız ve performans testlerini gelişmiş şekilde tek bir alanda yaparken site geliştiricilerine hızı artırma konusunda önemli tavsiyeler de sunar.

Site Hızı Ne Kadar Önemli?

İnternet sayfalarındaki içeriklerin ne kadar hızlı yüklendiği, site hızı denilen kavramı açıklar. Arama motoru optimizasyonu (SEO) için de son derece önemli olan site hızı ne kadar yüksek olursa siteyi ziyaret eden kullanıcıların diğer sayfalar arasında dolaşmaya eğilimi de o denli yüksek olacaktır. Aksi halde kullanıcı, yüklenmesi geç olan sayfalar nedeniyle siteyi kapatma eğilimine girebilir. Bu da ölçüm metriklerinde yer alan “Hemen çıkma oranı” değerinde düşüşe neden olur.

Diğer yandan arama motoru botlarının sitede daha rahat ve hızlı dolaşabilmesi ve hızlı indeksleme yapabilmesi için de site açılış hızı oldukça önem taşır.

Site Hızını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

İnternetin hayatın her alanına hakim olması internet hızının ve SEO uyumlu internet sitelerinin önemini artırmıştır. Kullanıcıların herhangi bir web sayfasına tıkladıklarında donmalar, takılmalar ya da uzun bekleme süreleri gibi sorunlarla karşılaşmamaları gerekir.

Site hızını etkileyen temel faktörleri tanımlamak için Google’ın Core Web Vitals eklentisinden yararlanabilir, web sitenizin ziyaretçilerinize sunduğu hız deneyimini test edebilirsiniz. Google Search Console üzerinden kontrol edebileceğiniz site hızını etkileyen faktör verilerini doğru şekilde okuyabilmeli ve ona göre aksiyon almalısınız. Bu ögelere birlikte bakalım:

First Contentful Paint (FCP)

FCP değeri, web sayfasının yüklenmeye başlamasından itibaren sayfa içeriğindeki herhangi bir alanın ekranda görüntülenmesine kadar geçen süreyi gösterir. Bu zamanlama 0-2 saniye aralığında olursa yeşil, 2-4 saniye aralığında turuncu ve 4 saniye üzerinde ise kırmızı renkte görünür.

Largest Contentful Paint (LCP)

LCP değeri, ekranda görünen en büyük boyuttaki içerik maddesinin oluşturulma süresini veren değerdir. Google’a göre bir web sayfasının en iyi LCP değeri 2,5 saniye olmalıdır.

Cumulative Layout Shift (CLS)

CLS metriği ise sayfanın yüklenmeye başlamasıyla yaşam döngüsü esnasında birden gerçekleşen her türlü düzen kaymasının toplamını veren değerdir. Bu metrik aslında herhangi bir butona basacakken aniden oluşan yüklenmeme nedeniyle görüntülenen yeni bir tuştur.

First Input Delay (FID)

FID değeri ise kullanıcıların web sitenizle ilk etkileşimde bulunduğu zamanı ve tarayıcının bu etkileşime verdiği yanıt süresini ölçer.

Core Web Vitals ile sağladığınız veriler doğrultusunda ziyaretçilerinize en iyi deneyimi sunabilirsiniz. Web siteniz gerekli hız değerlerine sahip değilse öncelikle sayfanızın hız değerini kontrol etmeli ve size uygun iyileştirmeleri uygulamalısınız. Bunlardan en basitleri CSS, JS optimizasyonları, görsellerin optimizasyonu, bellekleme ve Gzip özellikleri gibi aksiyonlardır.

Site hızı konusunda merak ettikleriniz varsa ve verileri doğru şekilde okuyup aksiyon alma konusunda yardıma ihtiyaç duyuyorsanız CRM Medya ile iletişime geçebilirsiniz.

Yorumlar kapatılmış.

İlgili Yazılar

Admuch RM Medya