FORMU DOLDURUN
SİZİ ARAYALIM

Google Hızlı İndex Alma Yöntemleri

Google Hızlı İndex Alma Yöntemleri
Paylaş :

İndex nedir ve hızlı index yöntemleri nelerdir? Sizler de merak ediyorsanız, bu yazımızda hızlı index alma teknikleri ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Web siteleri için oldukça önemli bir konumda yer alan index, arama motorlarının sahip olduğu botlar sitelere ait tüm sayfaların taranarak dizine eklenmesidir. Botlar yardımı ile dizine eklenen site sayfaları ve kategoriler, 200’den fazla kritere işlem yapar.

İndex Nedir?

İndex, SEO kurallarına uygun olarak web sitelerinin arama motorlarının sahip olduğu botlar ile taranmasının ardından veri tabanında saklanması ve bunun ardından kullanıcılar tarafından yapılan arama sonuçlarında listelenmesidir. Örneğin Google arama motorunda hızlı bir şekilde arama sonuçlarında arasında yer almak ve web sitelerini kullanıcılara ulaştırmak için indexlenmesi gerekir. Bu nedenle web sitesi kurulumlarında her site için bir sitemap yani site haritası oluşturulur. Böylece arama motorlarının botları indexleme işlemi için web sayfasını ziyaret ettiğinde kolayca index alması ve arama sonuçlarında görüntülenmesi sağlanır.

Arama motorlarına ait botların web sitelerini ziyaret etmesi sonucunda iki farklı işlem gerçekleştirilir. Bunlardan biri web sitesi sayfalarının ya da kategorilerinin indexlenmesi, diğeri de içerik kalitesine göre ilgili sayfa ya da kategorinin en uygun sıralamayı almasının sağlanmasıdır. Eğer gerekli kurallara göre içerikler oluşturulmuş ise sıralamada üst noktalara çıkmak mümkün olur. Ayrıca indexlenme süresi de kısalır. Böylece yayınlanan bir içerik arama motorlarında daha kısa sürede index alır. Tabi bunların yanı sıra hızlı index almak için çeşitli tekniklerin olduğunu da söylemek mümkündür.

Hızlı İndex Yöntemleri Nelerdir?

Web sitenizin arama motorları botları tarafından indexlemesi için çeşitli yöntemler bulunur. Botlar web sitelerini genel olarak periyodik olarak ziyaret eder. Ancak web sitesi sahiplerinin botları indexleme için çağırabilmesi ve bu şekilde indexlenme süresini hızlandırabilmesi mümkündür. Hızlı index alma yöntemleri genel olarak aşağıdaki gibidir;

Sitemap: Arama motorlarında daha hızlı bir şekilde index alınmasını sağlar ve bu nedenle her web sitesinde bulunması gereken bir özelliktir. Web site oluşturulmasının ardından ilk olarak yapılması gereken işlemlerden biri sitemap oluşuturmaktır. Çünkü sitemap SEO kurallar açısından da önemli bir konumda yer alır ve web sitelerinin daha üst sıralarda görüntülenmesine yardımcı olur. Ayrıca sitenizde bulunan robots.txt dosyanıza site haritası linkinizi koymayı unutmayınız.

Pingleme: Arama motorlarına yeni bir içerik girişi yapıldığını bildirmek için çeşitli ping servisleri kullanılır. Bu servisler ile yeni içerikler arama motorlarına iletilir. Bu sayede web sitesine ait bu içeriğin indexlenmesi daha hızlı bir hale gelir. Google’a ping atmak için şu linki kullanabilirsiniz: https://www.google.com.tr/intl/tr/add_url.html

Site Güncelliği: Web sitelerinin index alması için güncellik oldukça büyük bir öneme sahiptir. Yani uzun zaman güncellenmeyen ya da hiçbir şekilde içerik girilmeyen web siteleri çok geç index alır. Arama motorlarının botları ilgili web sitesini ziyaret etmeyi neredeyse bırakır ya da çok az ziyaret etmeye başlar. Bu yüzden web sitelerinin sürekli güncel tutulması ve mümkünse günlük olarak içerik girşi yapılması tavsiye edilir.

Google Search Console Url Denetimi: Bir diğer hızlı index alma yöntemi olarak karşımıza çıkar. Web sitelerinin bu araca kayıt edilmesinin ardından içerikler manuel şekilde Search Console aracına girilir. Bu sayede içerikler hızlı bir şekilde görünür hale gelir.

Sosyal Medya Kullanımı: Web sitelerinin sosyal medyada yer alması da indexlenme konusunda büyük bir önem taşır. Çünkü arama motorlarına ait botlar, sosyal medya aracılığıyla da web sitelerini ziyaret eder. Web sitesinde yayınlanan içeriklerin sosyal medya platformlarında paylaşılması kısa sürede indexlenmesinde etkili olur. Bu aslında tartışmaya açık bir işlemdir fakat yaptığım testler bunun hala çalıştığını gösteriyor.

Dizine Ekleme API’sini Kullanma: Son birkaç ay içinde Google ve Bing yeni API’ler tanıttı. Bu API’ler içerisinde taramayı ve indexlemeyi otomatikleştiren API’ler bulunuyor. Google’ın yeni Dizine Ekleme API’si destek sayfası “yalnızca iş ilanı veya canlı yayın yapılandırılmış verileri içeren sayfaları taramak için kullanılabilir” diyor. Bununla birlikte, David Sottimano gibi birçok SEO’nun Google API’larını denediğini ve çeşitli içerik türleriyle çalıştığını buldu.

İç Linkleme Yapma: Web sitenizin trafik alan sayfaları varsa muhtemelen bu sayfaları Google botları sıkça ziyaret etmektedir. Google botlar yeni sayfalara linkler üzerinden ulaşır. Eğer Google botların ziyaret ettiği sayfalardan yeni sayfalara iç linkleme yaparsak büyük ihtimalle Google bot iç linkleme yapılan sayfaları fark edecek ve yönergelerine uygun ise indexleyecektir.

Bazen çözüm çok basit olabilir ve basit durumları göz ardı edebilirsiniz. Bu nedenle robots.txt dosyanızda dizine eklemek istediğiniz sayfa için disallow satırı olmadığını ve sayfa kaynağında noindex etiketi olmadığını kontrol ediniz.

Web sitelerinin hızlı bir şekilde index alması pek çok yönü ile avantaj sağlar. Bunların en başında arama sonuçlarında üst sıralarda görüntülenmesi gelir. Buna bağlı olarak ise ziyaretçi sayısı önemli ölçüde artar ve web sitesi popülarite açısından daha önemli bir konuma gelir. İndexleme işlemleri web sitesi kurulumu sonrasında kesinlikle ihmal edilmemesi gereken ve her web sitesi için olmazsa olmazlardan biri olarak karşımıza çıkar.

Yorumlar kapatılmış.

İlgili Yazılar

Admuch RM Medya