FORMU DOLDURUN
SİZİ ARAYALIM

Google Search Console Nedir? Nasıl Kullanılır?

Google Search Console Nedir? Nasıl Kullanılır?
Paylaş :

Bir web sitesi oluşturduktan sonra yapmanız gereken ilk adım Google’a sitenizi tanıtmaktır. Bunu Google Search Console kullanarak yapabilirsiniz. Google tarafından ücretsiz olarak sunulan bir araçtır. Önceden Google Webmaster Tools olarak bilinen aracın ismi 2015 yılında Google Search Console olarak değiştirilmiştir. Web sitenizin hareketlerini izlemenize, Google’ın web sitenizi nasıl taradığını ve indekslediğini analiz etmenize yardımcı olan mükemmel bir araçtır. Dijital Pazarlama ve SEO Uzmanlarının çok sık kullandığı SEO araçlarının başında gelir. “Google Search Console Nedir?” , “Google Search Console Nasıl Kullanılır?” ve “Google Search Console Ayarları Nasıl Yapılır?” gibi sorularınızın cevabını içeriğimizde bulabilirsiniz.

Google Search Console Nedir?

Google Search Console ya da Google Webmaster Aracı, web sitenizin Google arama sonuçlarındaki performansını izlemenizi sağlayan, sitenin teknik hatalarını bulup düzeltmenize olanak tanıyan ücretsiz Google hizmetidir. Kullanımı oldukça kolay bir arayüze sahiptir. Sitenizin arama sonuçlarında nasıl performans gösterdiği konusunda size fikir sunar ve sorunları gidermenize yardımcı olur. Sıralamanıza ve kullanıcı deneyiminize zarar verebilecek sorunları görmeniz, web siteniz için SEO stratejisi belirlemenize yardımcı olur. Google Search Console sitenizin nasıl bir yapıda olduğunu bildirmenizi sağlar. Bunlar arasında; site haritaları göndermek, sitenize gelen backlinkleri(geri bağlantı) görmek, robots.txt dosyası oluşturmak ve daha fazla bilgi edinmek gibi maddeler yer alabilir. Sonuç olarak kullanılması gereken etkili SEO araçlarından biridir ve web geliştiricilerin belirtilen konular üzerinden web sitelerinde iyileştirme yapmasına olanak sağlar.

Google Search Console Nasıl Kullanılır?

 Google, web sitenizin verilerini toplamak ve analiz etmeniz için Search Console aracıyla değerli bilgiler sunar. Sitenizin hangi anahtar kelimelerde sıralama aldığını, hangi cihazlardan giriş yapıldığını ve hangi ülkelerden kullanıcıların sitenize geldiğini görebilirsiniz.

 

Performans

google search console nasıl kullanılır

Google Search Console performans sekmesinden verileri önceden en fazla 90 gün olarak verirken yeni sürümünde 16 aya yükseltmiştir. Bir yıldan fazla olan verilere ulaşabilmeniz mümkün hale geliyor. Yine eski sürümde tarih aralığını son 7 gün olarak seçebilirken yeni sürümde en son tarih örneğin bugünün verilerine ulaşabilirsiniz. Performans sekmesinde elde edebileceğiniz bilgilere değinecek olursak, web sitenizin Google arama motorunda hangi anahtar kelimelerle hangi sayfaların görüntüleme aldığını görebilirsiniz.

Performans sekmesindeki bu verileri düzenli kontrol etmeniz sayfa optimizasyonlarının düzenli yapılmasını sağlayabilir. Performans sekmesinde yer alan “sorgular”, “sayfalar”, “ülkeler” ve “cihazlar” listelerini inceleyerek “Sorgular” sekmesinde hangi anahtar kelimelerin sıralandığını görebilirsiniz.

 

URL Denetimi

google search console url denetimi

Web sitenizin URL’lerini denetleyebileceğiniz bu araç sayesinde sayfaların Google dizininde mevcut olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. URL’leri denetlediğiniz sayfanın dizine ekli değilse eklenmesini Google’a bildirebilirsiniz. URL denetimi yaparak sayfanın birçok özelliğini analiz edebilmek mümkün. Örneğin, sayfanın mobil uyumlu olduğunu ve mobil cihazlarda görünür olduğu bilgisine kolayca ulaşabilirsiniz.

 

Sitemaps (Site Haritaları)

google search console site haritaları

Site haritası, sitenizdeki sayfaların Google tarafından kolayca taranmasını sağlamak için oluşturmanız gereken bir yol haritası diyebiliriz. XML formatında oluşturacağınız Sitemaps’ler sayesinde önemli sayfaları bildirmeniz gerekir. Google Search Console’un sol sekmesinde yer alan “Site Haritaları” sekmesinden oluşturduğunuz site haritalarını kolayca ekleyebilirsiniz. WordPress kullanıyorsanız SEO eklentileri Site Haritalarını otomatik oluşturur. Sayfalarınızın dizine eklenip eklenmediğini Search Console üzerinden düzenli olarak kontrol etmenizi tavsiye ederiz.

 

Backlink(Bağlantılar)

google search console bağlantılar

Search Console’un sol alt sekmesinde yer alan “Bağlantılar” sekmesi bölümünde web sitenizin diğer sitelerden kaç tane dış bağlantı yani link aldığını gösterir. Backlink SEO için hala önemli olan maddelerden biridir. Zararlı bağlantılar web sitenizin sıralamasında olumsuz etkiler yaratabilir. İnternal link(iç bağlantılar) ile sitenizdeki hangi sayfaların diğer sayfalarınıza link verdiği bilgisine de ulaşabilirsiniz. Backlink analizi yapmanız web siteniz için faydalı olacaktır.

 

Google Search Console Kurulumu

 Google Search Console ve web siteniz arasında bağlantı kurmak için birçok yol vardır. Adım adım Search Console kurulumunu göstereceğiz.

  1. Hesap oluşturun. Aracı kullanmaya başlamadan önce gmail hesabınız ile “https://search.google.com/search-console” linkinde oturum açın. Search Console kullanmaya başlamak için hesap oluşturmanız ve bunu doğrulamanız gerekir.google search console nasıl kurulur
  2. Oturum açtıktan sonra performansını izlemek istediğiniz web sitesinin domainini(alan adı) girin ve ekleye tıklayın. Alan adı seçeneği yalnızca DNS doğrulamayla çalışırken URL öneki birden fazla yöntemleri destekler.google search console kurulumu
  3. “Mülk ekle” seçeneğiyle eklemek istediğiniz web sitesini ekleyebilirsiniz. Google web sitenizin www ve www olmayan iki türünü de eklemeniz gerektiğini söylüyor.google search console dns ayarları

 

Kurulumunu gerçekleştirdiğiniz sitenin doğrulamasını yapmak için bu yöntemi uygulayabilirsiniz. WordPress gibi İçerik Yönetim Sistemleri, Search Console için doğrulama oluşturmanıza yardımcı olan eklentilere sahiptir. WordPress Yoast SEO kullanıcıları için doğrulama kodunu “HTML etiketi” yöntemiyle seçip bu kodu “Web yöneticisi araçları” sekmesine yapıştırabilirsiniz.

 

Doğrulama işlemini gerçekleştirdiğinize göre web sitenizin daha iyi bir performans ile çalışmasını sağlamak için raporları ve analizleri değerlendirebilirsiniz. Search Console’un işinize yarayacak çok faydalı özellikleri vardır. Bunlardan ilki sitenizi tarayıp taramadığını görebileceğiniz “Tarama Raporları”. Bu rapor sayesinde arama motorlarının web sayfanıza erişim sağlayabildiğini kontrol edebilir, Google’ın sitenizi ziyaret edip etmediğini görmüş olursunuz. Web sitenizin Google arama sonuçlarında yer almasını istiyorsanız bu rapora dikkat etmeniz gerekir. Çünkü arama motoru sayfanıza ulaşamazsa içeriklerinizi arama sonuçlarına dahil etmez. İkinci önemli analiz raporu ise “Google Dizin Raporları”. Sitenize gelen botlar sayfalarınız ile ilgili birçok veriyi kaydeder. Sayfalarınızın erişilebilir olup olmadığını size bildirir.

Yorumlar kapatılmış.

İlgili Yazılar

Admuch RM Medya