FORMU DOLDURUN
SİZİ ARAYALIM

İçerik Denetlemesi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

İçerik Denetlemesi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
Paylaş :

Sitenize veya bloğunuza girdiğiniz içerikleri en son ne zaman denetlediniz. İçerik üreticileri genel olarak yeni içeriklere üretme odaklı olduğundan daha artıkları içeriklerin ne durumda olduğunun önemsemezler. Aslın içeriklerinizi denetleyerek sitenizi veya bloğunuzu daha da hareketlendirebilirsiniz. Neden içerik denetlemesi yapmanız gerektiğini ve nelere dikkat etmeniz gerektiğinizi aşağıda sizlerle paylaşıyorum.

İçerik Hedefleri: Yazdığınız yazıların istediğiniz hedefleri yerine getiriyor mu? İstediğiniz geri dönüşümü sağlıyor musunuz?

Yıpranmış İçerik: Eklenen her içerik belli bir süre sonra yıpranmış ve önem derecesinin kaybetme durumuna neden olabiliyor. 1 yıl önce eklenen içerik o zamanın en önemli konusu olabiliyor, ama zamanla önemini kaybediyor. İçerik yazmanın en güzel yanı, eski bir içeriğinizi ufak dokunuşlar ile yeniden canlandırma fırsatı yakalayabilirsiniz.

Not: Güncellediğiniz içeriğin eklenme tarihini de güncelleme tarihiyle değiştirmeniz faydanıza olacaktır.

Hatalı/Eksik İçerik: Zamanında girilen içerikler, zamanla yanlış, hatalı veya eksik bilgilere dönüşebilir. Bu tarz içerikleri kontrol ederek içeriğin doğru olduğundan emin olup, markanızın itibarını koruyabilirsiniz.

İşe Yarayan İçerik: Yazdığınız içeriğin en faydalı hangisinin olduğunu anlaya bilmek için içerik denetimi yapmalısınız. Her gün veya sürekli içerik oluşturup sitenize eklemek yorucu bir işlemdir. Öyle ki bu içeriklerden geri dönüş alamamanız daha vahim bir durum. Bu nedenle en iyi içerik oluşturmak için iyi bir denetim yapmanız gerekmektedir.

1. İçerik Detayı Denetimi

İçerik denetimi için içeriğinizin en küçük detaylarını bile ele alarak başlamalısınız. İçerik oluştururken kullanacağınız kelimelerden, içerik hedefine kadar her şeyi planlayıp başlamalısınız. Aşağıdaki maddeleri planlamak için ele alabilirsiniz.

  • URL
  • Yazar
  • Oluşturan Ekip
  • Toplam Süre
  • Başlık
  • İçerik Uzunluğu
  • Tarih
  • İçerik Türü
  • İçerik Hedefi
  • Kelime Sayısı
  • Kelime Yoğunluğu
  • Yorum Miktarı
  • Paylaşım Miktarı

içerik denetlemesi yaparken nelere dikkat edilmeli

2. İçerik Veri Denetimi

İçerik denetimin en önemli kısmından biri olan veri denetimi ile içeriklerinizi daha etkili hale getirebilirsiniz.

Geçmişe Dönük Denetim

İçeriklere dalış yapmadan önce, daha önce yayınladığınız içeriklerin detaylarını incelemelisiniz. Yayınladığınız içeriğin performansını analiz yaparak, yeni gireceğiniz içeriğin durumu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Geçmişe dönük içerik analizi detaylı yapılmalıdır. Buda çalışmanın uzun sürmesi anlamına gelecektir.

Geçmişe dönük içerik analizinde ideal süre 1 yıldır. 1 yıl içerisinde girilen içeriklerin linklerini çıkartarak analize başlayabilirsiniz. Bu 1 yıllık veriyi çıkartmanın kolay yollarından biri de Google Analytics veya SEMRush gibi araçlardan faydalanabilirsiniz.

Devam Eden Denetimlere Hazırlanın

1 yıllık içerik listesini oluşturduktan sonra, yeni gireceğiniz içirikler içinde haftalık bir liste çıkartmalısınız. Bu sayede içerikleriniz takip etmek ve denetlemek çok kolaylayacaktır. Zaman içinde yaptığınız değişikleri not etmeyi unutmayınız.

3. Takip Edilmesi Gereken Metrikler

İçerik denetimi yaparken düzenli bir şekilde takip etmeniz gereken bazı metrikler bulunmaktadır. Bu metrikler ile ilgili bilgiye aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Organik Trafik

İçerikleriniz için para ödeyerek trafiğinizi arttırma şansınız yoksa içerik kalitesi ile organik trafik sağlayarak, kullanıcıların sitenizde etkileşim kurmasını sağlayabilirsiniz. Doğru oluşturulmuş içerik zamanla üst sıralara gelerek siteniz için organik trafik olarak dönecektir. İstediğiniz ilgiyi içeriğiniz almıyorsa 4 madde altında sorun aramalısınız;

  • İçerik stratejiniz problemli olabilir.
  • İçeriği dağıtım şekliniz sıkıntılı olabilir.
  • İçerik türünde problem olabilir.
  • İçeriğin kendisini sorunlu olabilir.

Hemen Çıkma Oranı

Hemen çıkama oranı içeriğiniz ne kadar kaliteli olduğunu veya kalitesiz olduğunu gösteren unsurlardan biridir. Kullanıcı sitenize geldikten sonra başka bir içeriğine geçmeden çıkması içeriğiniz hatalı (kötü) olduğunun bir göstergesidir.

İçeriğiniz kullanıcı için ilgi çekici, bilgi verici, paylaşmaya yönlendirici, site içinde rahatlıkla gezinmeye yönelik ve ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde planlanmalıdır. Hemen çıkma oranı için tam bir oran vermek doğru almaz ama %25 ile %50 arası idealdir.

Backlinkler

İçeriğiniz için backlink çok önemli bir kuraldır. Ancak burada backlink analizin çok iyi yapılması çok önemlidir. Yazdığınız yazı için ücretli backlink alabildiğiniz gibi içerik kalitesi doğrultusunda doğal backlink alma ihtimalinizde bulunmaktadır. Önemli olan bu backlinklerin iyi ve kaliteli olmasındır.

İçerik paylaşımız üzerinden 1 yıl geçtiğinde belki 300 adet backlink sahibi olabilirsiniz. Bu backlinkleri analiz edip, gereksiz ve sitenize zarar verme ihtimali olanları belirleyip, Google Webmaster Tools üzerinden reddederek sıralamanızı yükseltebilirsiniz.

Sayfada Geçirilen Süre

Sayfada geçirilen sürenin içeriğin uzunluğu ile doğru oranlı olarak çok kısa olması içeriğinizde bir sorun olduğunun göstergesidir. Bu sorunun tespiti yapılıp önleminizi almanız gerekmektedir. Ancak oluşturduğunuz içeriğin hedef kitleye hitap ettiğinden eminseniz, o zaman içeriğinizin kurgusunda düzenleme yapmanızı tavsiye ederiz.

Tekil Ziyaretçiler

Sitenize giren tekil ziyaretçi sayısının artması, görüntülenme sayınızın artmasına neden olacaktır. Görüntülenme sayısının fazla olması, kullanıcıları dönüşüm, etkileşim, paylaşım yapma ihtimali arttırmaktadır.

Oturum Başına Sayfa Sayısı

Özellikle blog, haber ve portal gibi sitelerde önemli kriterlerden biridir. Kullanıcının site içinde farklı yerlere tıklayarak site içinde gezinmeye teşvik etmek. Bunu sağlayarak dönüşümüzü arttırabilirsiniz.

Yeni ve Geri Gelen Kullanıcılar

İçeriğinize yeni kullanıcılar çekmek güzel ve başarınızın göstergesidir. Ancak daha önce gelmiş kullanıcıyı sitenize geri geliyorsa bu daha iyi bir başarıdır. İçerikleriniz kullanıcılar için önemli olduğunuzu göstergesidir.

Trafik Kaynakları

Sitenize gelen kullanıcıların, hangi kanallardan geldiği çok önemlidir. Bu sayede içeriklerinizi hangi mecralarda paylaşmanız gerektiğini analiz edebilirsiniz. Hatta planlamanızın altında trafik yollayan mecrada veya kanalda düzenleme yapabilmenizi sağlar. En kaliteli kullanıcı her zaman organik aramalardan gelen kullanıcıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Yazılar

Admuch RM Medya