FORMU DOLDURUN
SİZİ ARAYALIM

No Index Nedir? Nasıl Uygulanır?

No Index Nedir? Nasıl Uygulanır?
Paylaş :

Her işletmenin küçük, orta veya büyük olmasından bağımsız bir şekilde internet sitesine sahip olması gerekir. İnternet sitesi sayesinde görünür olma şansını elde eden markaların dikkat etmesi gereken farklı bir husus vardır. Google; birtakım kriterleri dikkate alarak arama sonuçlarındaki sıralamayı belirler. İnternet siteleri; SEO çalışmaları sayesinde arama sonuçlarında üst sıralarda yer alma şansına erişirler. No Index SEO’ya faydalı mı sorusu birçok kişinin aklında yer alır. Gelin, No Index ile ilgili çok işinize yarayacak türden bilgiler verelim!

No Index Nedir?

Herhangi bir internet sitesi; açılmasının ardından bir süre sonra görünür hale gelir. Bir başka deyişle, arama motorlarında kendisine yer bulur. Fakat, bazı durumlarda, kullanıcılar, internet sitelerinin veya herhangi bir sayfanın başta Google olmak üzere arama motorlarının dizinine eklenmesini istemez. Bu gibi hallerde, No Index önemli hale gelir. Bir başka deyişle, No Index parametresi sayesinde bu soruna etkili bir çözüm bulunur.

No Index parametresi ile herhangi bir sayfanın botlar tarafından indexlenmesinin önüne geçilir. No Index meta etiketi; web sayfasının alanına eklendiği takdirde internet tarayıcıları söz konusu sayfayı dizine ekleyemez. Bir başka deyişle, söz konusu internet sayfası arama sonuçlarında listelenemez.

No Index olması gereken sayfalar birçok kişi tarafından merak ediliyor. Bu noktada, hassas bilgiler içeren sayfalar başta olmak üzere yönetici ve giriş sayfaları, admin ve reklam sayfaları, blog arşivleri, hazırlanan sayfa sürümleri, iade veya gizlilik sözleşmesi gibi sayfalar, site içerisinde yapılan arama sayfaları, benzer içerik taşıyan sayfalar; No Index olması gereken sayfalar olarak özetlenebilir.

No Index Nasıl Yapılır?

No Index nedir sorusu kadar cevabı merak edilen bir diğer soru da No Index nasıl yapılır sorusudur. Bu noktada, meta etiket ve http yanıt başlığı olmak üzere iki farklı seçeneğin olduğunu söylemek gerekir. Bu iki seçeneğin de benzer etkisi vardır. İnternet siteleri; bu iki seçeneğin hangisinin kendilerine uygun olduğunu belirleyebilir. Meta etiketlerini ve http yanıt başlıklarını görmek adına sayfa taranmalıdır. Sayfa; arama sonuçlarında görünmeye devam ettiği takdirde ortada bir problem olduğunu söylemek mümkündür. Bir başka deyişle, etiketin eklenmesinden bu yana sayfanın taranmadığı ifade edilebilir. Bu noktada, URL denetleme aracı kullanılmalı ve Google’dan sayfanın yeniden taranması talep edilmelidir. Meta etiket; sayfanın head bölümüne yerleştirilir.

  • < meta name = “robots” content = “noindex” >

Bilhassa sayfanın HTML koduna meta index eklenmesi işlemi gerçekleştirilmelidir. Ayrıca, http yanıtına no index üst bilgisi döndürerek söz konusu sayfanın arama motorlarında görünmesinin önüne geçilir. Bu işlemin ardından arama botları sayfayı taradıklarında veya etiketi veya başlığı gördüklerinde farklı sitelerin bu sayfaya bağlantı verip vermemesinden bağımsız olarak söz konusu sayfanın Google arama sonuçlarından tamamen çıkarılmasını sağlar.

No Index Ayarlarında Nelere Dikkat Edilmelidir?

No Index; internet sitelerinde yer alan ilgili sayfanın Google tarafından görüntülenmesinin önüne geçen bir husustur. Fakat, bir sayfanın arama sonuçlarında yer almaması; organik trafiği olumsuz etkiler. Bu noktada, organik trafiğin olumsuz etkilenmemesi adına No Index yapılacak sayfanın titizlikle seçilmesi gerekir.

İnternet sitelerinin çok sayıda sayfaya sahip olması beraberinde farklı sorunlar getirir. Çünkü, indexlenmesi gereken sayfalar artar. Hatta, sayfaların fazla oluşu; güvenilirliği etkileyen farklı bir husus olarak dikkat çeker.

İnternet sitelerinin güvenli bir şekilde trafik alması ve SEO değerinin yükselmesi bakımından indexlenecek ve no indexlenecek sayfaların dikkatli bir şekilde belirlenmesi gerekir. Bu noktada, sayfaların robots.txt ve site haritalarının da yardımıyla doğru bir şekilde takip edilmesi önemli hale gelir. Bu sayede, SEO çalışmalarından alınacak verim artar.

No Index ile Nofollow Arasındaki Farklar Nelerdir?

No Index nedir sorusuna doyurucu bir cevap vermek; No Index ile Nofollow arasındaki farkların anlaşılması adına da önem taşıyor. No Index; ilgili internet sayfasının arama motorlarındaki dizine eklenmemesi olarak özetlenebilir. Fakat, No Index esnasında arama motorlarının sayfadaki bağlantıları takip etmemesi söz konusu değildir. Nofollow ise arama motorlarının aynı zamanda bağlantıları da takip etmemesi olarak tanımlanabilir. Bu özelliğiyle No Index’e kıyasla farklı olduğunu gösterir. Bunun yanı sıra, hem No Index hem de Nofollow; robot meta etiketine eklenen ayarlar olarak bilinir.

Nofollow; internet sitesindeki bağlantı için kefil olmak istenilmediğini gösterir. Bu sayede, sayfaların güvenli olmayan linklerdeki sitelere aktarılmasının önüne geçer. Ayrıca, spam linklerin azalması açısından da önem taşır. Google algoritmalarının sürekli olarak gelişmesi ve değişmesi dolayısıyla Nofollow değeri de zamanla farklılaşır.

No Index SEO’ya Faydalı Mıdır?

No Index sayesinde tekrarlanan içeriklerin Google’a gösterilmesinin önüne geçilir. Bu sayede, önemsiz içerik üretiminin önüne geçilir. Bunun yanı sıra, dizin çok daha kaliteli hale getirilir. Ayrıca, yalnızca dönüşüm sağlamak amacıyla açılmış özgün Landing Page tasarımına sahip sayfalar da gerekli olduğu takdirde dizine eklenmeyebilir.

No Index; Google’a karşı tutarlı olunması noktasında da önem taşır. Çünkü, Google; tutarlı internet sitelerini arama sonuçlarında üst sıralara taşır. Bunun yanı sıra, No Index’in SEO’ya faydalı olması noktasında farklı bir hususa daha dikkat edilmelidir. Google’dan herhangi bir sayfanın sürekli indexlenmesi talep edilmemelidir.

Sonuç olarak, No Index sayesinde SEO çalışmalarından en iyi şekilde verim alınır.

Yorumlar kapatılmış.

İlgili Yazılar

Admuch RM Medya