FORMU DOLDURUN
SİZİ ARAYALIM

Sitemap nedir? Site haritası nasıl oluşturulur?

Sitemap nedir? Site haritası nasıl oluşturulur?
Paylaş :

Yeni bir şehirdeyken belirli bir noktayı bulmak ve kaybolmamak için genellikle harita uygulaması kullanılır. Google’ın da web sitenizdeki tüm sayfaları görebilmesi ve kaybolmaması için bir haritaya ihtiyacı vardır. Bu yüzden site haritası oluşturarak ona yardımcı olmanız gerekir. Böylece Google, sitenizde hangi sayfaların olduğunu bilecek ve onları arama motorunda dizine ekleyebilecektir.

Bu yazımızda sizlere site haritaları hakkında bilgi vererek arama motorlarının web sayfanızı nasıl daha çok ve doğru tarayıp arama sonuçlarında daha üst sıraya yerleştireceğinden bahsedeceğiz.

Site Haritası Nedir?

Site haritası, esasen sitenizin arama motorları tarafından keşfedilmesini sağlamak için oluşturduğunuz bir kaynaktır. Her şey, arama motoru tarayıcılarına web sitenizi anlamak için ihtiyaç duydukları bilgileri vermekle ilgilidir. Ne kadar çok tararlarsa sitenizle üst sıralarda yer alma olasılığınız o kadar artmaktadır. Site haritaları ayrıca web sitenizin yapısını anlamanıza yardımcı olarak sitede gezinmeyi kolaylaştırır.

Site Haritası Neden Kullanılmalıdır?

Site haritaları, özellikle yeni ve az sayıda geri bağlantıya sahip ya da dahili bağlantısı olmayan sayfalar için yararlıdır. Bağlantılar olmadan, arama motoru botlarının sayfaları bulması zor olabilmektedir ya da dahili bağlantı yanlışsa önemli sayfalarınızın tarama işlemi sırasında dışarıda bırakılma olasılığı yüksektir. Ayrıca iyi bir SEO için web sayfanızın bir XML site haritasına sahip olması gerekmektedir.

İyi bir site haritası, web sitenizin herhangi bir dahili bağlantı yapısına sahip olup olmadığına bakılmaksızın, arama motorlarının tüm önemli sayfalarınızı anında bulmasını sağlayan bir yol haritası görevi görür.

Site Haritası Biçimleri Nelerdir?

Site haritaları iki biçimde hazırlanır. Bunlardan ilki olan kullanıcı site haritası (HTML), kullanıcıların önemli alanları ve içeriği listeleyerek ve bunlara bağlantı vererek gezinmelerine yardımcı olan bir sayfadır. Bir diğeri olan XML dosyaları, yani arama motorları için site haritası ise arama motoru botlarına ek bilgi sağlayarak web sitesinin daha iyi bir şekilde taranmasına yardımcı olur.

XML site haritaları en yaygın kullanılan türdür. Yalnızca arama motorları tarafından anlaşılabilir ve bu nedenle onlara yönelik hazırlanmaktadır. Ayrıca XML site haritasındaki içerik hakkında daha fazla bilgi edinmeye yardımcı birçok uzantı vardır. Başlıca XML site haritaları; video, Google haberler, görsel ve mobil site haritaları şeklindedir.

Site Haritası Nasıl Oluşturulur?

Bir site haritası oluştururken öncelikle arama motorunda gözükmesini istediğiniz URL adreslerini belirlemeniz gerekir. Ardından sitenizin mimarisi ve boyutuna bağlı olarak kullanmak istediğiniz site haritası formatına karar vermelisiniz.

Text dosyası şeklinde site haritası oluşturma

Text dosyası hazırlayacağınız söz dizisinin, metin düzenleyiciler içerisinde manuel şekilde uygulanmasıdır. Hazırladığınız standart site haritası protokolü için en önemli kaynak “www.sitemaps.org” adresidir. Karmaşık ve vakit kaybına sebebiyet verdiği için günümüzde daha çok büyük web siteleri için XML dosyaları tercih edilmektedir.

İçerik yönetim sistemi kullanarak XML site haritası oluşturma

WordPress gibi bir İçerik Yönetim Sistemi kullanıyorsanız site haritanız otomatik oluşmaktadır. Ayrıca sistem içerisindeki eklentilerle veya “www.xml-sitemaps.com” web sitesinden de site haritanızı oluşturabilirsiniz. Site haritası dosyanızı aldıktan sonra onu web sitenizin dosya sunucusuna yüklemeniz gerekmektedir.

En son aşamada ise oluşturduğunuz site haritanızı “robots.txt” dosyasına ekleyip web yöneticisi araçlarına göndermelisiniz.

Site Haritası Oluştururken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • XML dosyanızda maksimum 50 MB olup içerisinde 50.000 URL yer alabilir. Siteniz eğer daha fazla URL içeriyorsa birden çok dosyaya ayırın.
  • Metin dosyasını UTF-8 biçiminde kaydedin.
  • Site haritanızı en etkin şekilde kullanabilmek için dosyanızı (sitemap.xml) projenin kök dizinine yerleştirin.
  • Çapa (anchor) linkleri site haritanıza dahil etmeyin.
  • <loc> gibi URL içerisinde yer alacak zorunlu etiketleri kullanın.
  • XML site haritası oluştururken eklediğiniz sayfayı bir kez kullanın.
  • HTML site haritasında kullanıcı deneyimini arttırmak için ana site navigasyonunuzu optimize edin.

Sonuç olarak site haritaları uzun zamandır kullanılan bir yöntem olmasına rağmen günümüzde SEO için hala önemli bir kaynaktır. Web sitenizin devamlılığı için sitenize ait bir site haritası olması gerekmektedir. Sizler de site haritası oluşturmak ve danışmanlık hizmeti almak için profesyonel ekibiyle hizmet veren CRM Medya ile iletişime geçebilir, markanızın değerini hız kesmeden arttırabilirsiniz.

Yorumlar kapatılmış.

İlgili Yazılar

Admuch RM Medya