FORMU DOLDURUN
SİZİ ARAYALIM

SVG Nedir?

SVG Nedir?
Paylaş :

Günümüzde en çok illüstrasyon ve photoshop programları ile kullanılan SVG dosya formatı, hem web tasarımcıları hem de grafik tasarımcıların en çok tercih ettiği resim dosyası formatlarından biridir. Pek çok tarayıcı tarafından desteklenen bu formata ait detaylara gelin birlikte göz atalım!

 

Türkçe açılımı Scalable Vector Graphics olan SVG, günümüzde pek çok tasarımcının tercih ettiği XML tabanlı bir vektörel grafik türüdür. SVG formatını tam olarak anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak için ilk olarak vektör kavramının bilmelisiniz.

Vektör, kısaca bir grafik dosyası çeşididir. Görsel boyutu, işlevi ve çözünürlüğünden bağımsız bir şekilde matematiksel ifadelerden yararlanılarak oluşturulur. Vektör, ölçeklendirilebilir olduğu için farklı boyutlarda kullanılsa bile herhangi bir detay kaybı meydana gelmez.

SVG dosyasının genel özelliklerini aşağıdaki gibi maddeler halinde sıralamak mümkündür:

  • SVG, vektör yapısına sahip XML Tabanlı bir formattır.
  • SVG, XML yapısı içerisinde tanımlanmış çizim bilgilerini içerir.
  • Bir SVG dosyası içerisinde belirlenmiş elementler ve bazı özellikler hareket ettirilebilir. Bu sayede animasyon oluşturabilirsiniz.
  • Adobe Illustrator gibi çeşitli programlardan yararlanarak elde ettiğiniz çizimlerinizi SVG formatında istediğiniz cihaza kaydedebilirsiniz.
  • Herhangi bir yazı/metin editör programı aracılığıyla SVG dosyası oluşturulabilirsiniz.
  • SVG dosyasını istediğiniz bir boyutta ölçeklendirebilirsiniz. Örneğin; 100x ya da 500x boyutunda bir ölçeklendirme yaptığınızda dosyanızın çözünürlüğünde hiçbir bozulma meydana gelmez.
  • Ayrıca, sayfa yazdırma esnasında SVG dosyalarınızda herhangi bir kayıp oluşmaz. SVG dosyaları, vektörel oldukları için de çok az yer kaplar.

 

SVG Dosyası Nasıl Dönüştürülür?

SVG dosyası nasıl açılır diye merak ediyorsanız, bu konuda GIF, JPG ve PNG gibi dosya formatları, günümüzde en sık kullanılan görsel dosya formatlarından bazılarıdır. Yeni oluşturduğunuz ya da mevcut SVG dosyanızı GIF, JPG ve PNG gibi dosya formatlarına dönüştürebilirsiniz. Bu dönüştürme işlemi için çevrimiçi araçlardan yararlanabilirsiniz.

Autotracer.org, Sketsa ve Contenta SVG Conventer programları yardımıyla SVG dosyasını kolayca dönüştürebilirsiniz. Ayrıca, büyük boyutlu SVG dosyalarını yukarıdaki programlar yardımıyla da açabilirsiniz. Ardından, bu dosyaları SVG dosya formatında kaydedebilirsiniz. Diğer yandan, bu programlar yardımıyla herhangi bir dönüştürme aracına ihtiyaç duymaksızın PD, PNG, DX, EPS ve ODG gibi formatlarla da kaydetme işlemi yapabilirsiniz.

 

SVG Kullanmanın Avantajları

SVG dosyasını kullanmak pek çok önemli avantaj sağla. Bu avantajlar aşağıdaki gibi listelenebilir:

  • SVG dosyasının en önemli avantajı, istenilen tüm boyutlarda kullanılabilmesi ve herhangi bir bozulma olmamasıdır. Bu özelliğinden dolayı SVG en iyi grafik formatları arasında yer alır.
  • SVG dosyası, etkileşim, performans, ölçeklenebilirlik, programlanabilirlik ve erişilebilirlik bakımından önemli avantajlar sağlar.
  • İnternet ortamında ya da farklı dijital mecralarda çeşitli grafikleri görüntülemek için SVG dosyasını rahatlıkla kullanabilirsiniz.
  • Ayrıca, SVG dosyası bir W3C standardı olduğu için HTML, JavaScript, CSS ve DOM gibi teknolojiler ve açık standart diller ile kullanılabilir.
  • Ayrıca, SVG dosyası aracılığıyla pek çok farklı şekil ve metin öğesini herhangi bir bozulma oluşmadan birleştirebilirsiniz.
  • Photoshop ya da Illustrator programları ile çizdiğiniz bir dosyayı kaydetmek için SVG formatından yararlanabilirsiniz.

 

SVG Özellikleri Nelerdir?

SVG, pratik düzenleme imkanı ve esnek yapısıyla birçok açıdan kazanım sağlamanıza yardımcı olur. Bu dosya formatının özellikleri şu şekildedir:

  • Vektör yapısında olması sayesinde dosya boyutu oldukça düşüktür.
  • XML tabanlı dosya formatının yapısı tanımlanmış çizim belgelerini içerir.
  • Dosya içerisinde belirtilen özellik ve elementler hareket ettirilebilir. Bu sayede animasyon haline kolayca dönüştürülebilir.
  • SVG dosyaları yazdırma aşamasında herhangi bir kayba uğramaz.
  • Boyut düzenlemesinde istenilen ölçeğin uygulanmasına izin veren SVG dosyaları, çözünürlükte bozulma olmadan ayarlama yapma imkanı sağlar.
  • Kod desteği de sunan dosya formatı ile arabirimler pratik bir şekilde oluşturulabilir. Aynı zamanda web tabanlı uygulamalar ve HTML5 ile birleştirme olanağı mevcuttur.

 

SVG Kullanım Alanları

Web tasarımcılarının pratik kullanımı ve avantaj kazandıran özellikleri sayesinde sıklıkla tercih ettiği resim dosya formatı SVG, kullanım alanı açısından oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. SVG’nin esnek ve düzenlenebilir yapısı web sitesi içeriklerinin birçok alanı için ideal bir tercihtir. Sitelerin simgelerinde ve içeriklerinde kullanılan tasarımların illüstrasyon ve photoshop ile yapımında sıklıkla kullanılır. Bu alanların yanı sıra vektör tabanlı dosya formatı kod desteği ile metin editöründe de kullanıma uygundur. Web tabanlı birçok işlem için kaliteli sonuçlar ve pratik çözümler sunan SVG’yi siz de gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.

 

SVG Dosyası Nasıl Açılır?

SVG ile merak edilen noktalardan bir diğeri SVG dosyası nasıl açılır konusudur. SVG dosyaları çeşitli yöntemler kullanılarak açılabilir. SVG dosyalarını açmak için en sık tercih edilen yöntemlerden bir tanesi Adobe programları kullanmaktır. Adobe Illustrator programları ile pratik bir şekilde hazırlanabilen dosyalar Adobe Animate, Adobe Photoshop ve Indesign programlarında açılabilir. SVG dosyalarını çalıştırmak için tercih edebileceğiniz programlardan bir diğeri de Google Chrome’dur. Bununla birlikte Inkscape, CorelDraw Graphics Suite, CADSoftTools ABViewer gibi programlarla da SVG dosyalarını kolay bir şekilde açabilirsiniz.

Kod desteğiyle metin editörlerinde de kullanıma uygun olan SVG dosyalarını birçok metin editöründe çalıştırabilirsiniz. Bilgisayarlarda yer alan not defteri ve Notepad gibi uygulamalar dosyaları açmak için idealdir.

Aklınıza takılan tüm noktalar ve çok daha fazlası için dilediğiniz an CRM Medya’yı ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlar kapatılmış.

İlgili Yazılar

Admuch RM Medya