CRM Medya Ajans Başkanı Ramazan Becer, “Valla ben iş yapmayı seviyorum; girişimciyim. Bol bol iş yaparım,” diyor ve bunun sözde kalmadığı ajansın faaliyetlerinde açıkça görülüyor. “Müşterilerinin karşısında değil, daima YANINDA” duran bir ajans olan CRM Medya, 360 derece reklamcılık hizmetleri sunmasının yanı sıra bir grup şirketi olarak yaklaşık altı farklı iş kolunda faaliyet gösteriyor.
Selçuk Üniversitesi Turizm ve Otelcilik mezunu olan Ramazan Becer, işinin turizm ayağında aldığı eğitim ve bu alanda kazandığı deneyimin etkisini görse de reklamcılık alanında bir eğitimi olmadığını, eğitimin insana kariyer anlamında çok da büyük şeyler kazandırdığına inanmadığını belirtiyor. Becer, teknolojiyi severek, yenilikleri yakından takip ederek kullanan biri olarak bugün geldiği noktada teknolojinin eğitim alanında da insanlara katkı sağladığını söylüyor:
Teknolojinin geldiği noktada, internet üzerinde öğrenmek istediğiniz her şeyi öğrenebiliyorsunuz, ulaşmak istediğiniz bütün bilgilere ulaşabiliyorsunuz.
Teknoloji ile 1999 yılında, ilk bilgisayarını aldığında buluşan Becer, internetin yaygın kullanımı öncesinde bilgisayarları söken, formatlayan, parçalayıp, tekrar birleştirenlerden. Teknolojiyi sadece kullanmaya değil, keşfetmeye de yönelik ilgisi ve merakı bugün ajansına dijital reklamcılık alanında da başarılar getiriyor. Bunlar arasında Google Partners olarak CRM Medya’nın dijital alandaki başarıları ile Google’dan aldığı 12’den fazla ödül de bulunuyor.
CRM Medya, Union İstanbul, Rakam Teknoloji ve CRM Turizm ile birlikte CRM Grup çatısı altında faaliyetlerini sürdürüyor. İçinde teknolojiyi barındıran, ajans kültürüne farklı bir bakış açısı getiren bir yapıya sahip olan CRM Medya, merkezinde reklamcılık olan bir firma. Becer, bunu şu şekilde açıklıyor:
Mesela otelciye gidip bir reklam almak, satmak da zorlu bir süreç olduğu için onlara özel bir paket geliştirdik. Siz hiç reklamla uğraşmayın, web sitenizden tutun, sosyal medyanıza, reklam harcamanıza kadar her şeyi biz yapalım; ürünü satalım, gelen çağrıyı bizim çağrı merkezimiz karşılasın ve sattığımız üzerinden bir komisyon hak edelim. Bu yöntemle şu anda 25’in üzerinde otelle çalışıyoruz. Yaklaşık da 100 milyon kadar bir ciro yapıyoruz oradan. Kendi seyahat acentemiz var. Aslında reklamcılık merkezli, farklı bir takım dallara girmeye başladık.
Becer, müşterinin öncelikli beklentisinin satış yaparak para kazanmak olduğunu belirterek, bunun için önce markalaşmanın gerektiğini vurguluyor. Bu noktada müşterilerine danışmanlık hizmetleri de sunan CRM Medya, harcadığı bütçe karşılığında müşterilerine nasıl bir katma değer sağlayacağını da göz önünde bulundurarak, uzun vadeli planlarda marka konumlamasının nasıl yapılacağına dair de yol gösteriyor. CRM Medya, 360 derece, bir firmanın ihtiyacı olan her hizmeti sunan bir kurum. Reklamcılık alanında kreatiften dijitale, prodüksiyondan medya satın almaya kadar tüm hizmetleri kendi veriyor.
Müşterilerime de hep şunu derim, tek bir ürün satan kişiden korkacaksın çünkü muhtemelen diğer şeylerin tamamını kötüleyecektir ve kendisi, kendi ürününü satmaya çalışacaktır. Biz bütün ürünleri tek bir potada sattığımız için müşterimizi onun için en verimli olacak yere doğru kanalize etmeye gayret ediyoruz. Bu da bu işin avantajı.
Becer, kendilerini ayrıştıran en önemli şeylerden birinin müşterilerini doğru kanala yönlendiren, her adımda yanlarında olan bir ajans olmaları olduğunu belirtiyor. Yaptıkları işleri ölçerek, ölçümleyerek, gerekli optimizasyonları yaparak hareket ediyor ve ortaya başarılı işler çıkarıyorlar.
“Projede Fırsat” diye ayrı bir şirketi de bulunan, “Avrupa Eğlence” isimli şirketi ile de Flyzone Turkey isimli trambolin parkı işini yapan CRM Grup, “kazandırdıkça kazan” yaklaşımıyla, “para kazanarak markalaşın” sloganıyla işletmelerin markalaşmasına da yardımcı oluyor. İlk başlarda inşaat sektörüne yoğunlaşan, 2016’dan bu yana turizm sektöründe de hizmet veren CRM Grup, bugün eğlence sektörüne yoğunlaşsa da gıda ve otomotiv gibi farklı sektörlere de hizmet veriyor.
Ramazan Becer, ilk web sitesini 2003 yılında, otel müdürlüğü yaptığı süreçte, kendi oteli için, kendi alan adını alarak kurmuş. Becer, bir web sitesinin gerekliliğini, bir web sitesi ile müşterinin nasıl yakalanacağı gibi konuları 2000’li yıllarda keşfedip, uygulamaya başladığını söylüyor.
Ajans olarak web sitesinin olmazla olmazların başında geldiğini belirten Becer, müşterilerine de web sitesinin neye yaradığını ve ne kadar yararlı bir şey olduğunu anlatmaya çalışıyor. Bunu bir kültür olarak kabullendirmeye çalıştıklarını dile getiren Becer, Türkiye’de web sitesine “bir adres olsun, yazıldığında bir yerlerde, bir şeyler çıksın” gözüyle bakıldığını belirtiyor. Halbuki sadece web sitesini kurmanın yetmediğini, bunun performans, güven, arama motoru uyumluluğu, dijital reklamcılık gibi alanlarda da desteklenmesi gerektiğini vurguluyor. Türkiye’nin bu konuda biraz yavaş ilerlediğini gözlemleyen Becer, ajans olarak insanları bu anlamda geliştirmeyi de misyon edindiklerini belirtiyor.
Bir web sitesi kurmanın çok zor veya maliyetli olduğunu düşünen KOBİ’lere ise web sitesi kurmanın birçok yolu olduğunu hatırlatıyor. Becer’e göre KOBİ’ler web sitelerini çok basit bir şekilde kendileri yapabilirler veya bunu çok ucuz mal eden firmalardan destek de alabilirler; önemli olan bir adım atıp, bir yerden başlamak.
KOBİ’lerin şu anda bir yalnız kalmışlığı var çünkü ajans olarak bizim çok küçük işletmelere hizmet verme şansımız olmuyor. KOBİ’lerin bu işleri kendileri keşfetmeleri gerekiyor. Web sitesini yaptırmak için bir ajanstan destek alabilirler tabii ancak öncelikle bu işin kendilerine bir katma değer yaratacağını anlayıp, sonrasında harekete geçmeleri gerekiyor.
Becer’e göre KOBİ’lerin sosyal medya yönetimi ve dijital reklamcılık alanlarında da kendilerini geliştirmeleri lazım. İnternet dünyasında online kaynaklar olduğu gibi, bu konularda birçok seminerin de düzenlendiğini belirten Becer, KOBİ’lerin bunlara katılmalarını tavsiye ediyor. CRM Medya, kurulduğu 2012 yılından bu yana gerek kendileri, gerek müşterilerine sundukları hizmetler kapsamında olsun GoDaddy’nin alan adı hosting ve SSL Sertifikaları gibi ürünlerini tercih ediyor.
Geleceğe dair büyüme planlarını sorduğumuz Becer, kendine “çok fazla yoruluyoruz; daha fazla büyümeyeceğim” dediğini ancak fırsat çıktığı zaman da bunu kaçırmadığını belirtiyor. 2009 yılında, bir gelişim fikriyle İstanbul’a gelen Becer, bugün herkesin yaptığı şeyi yapmamaya özen göstererek, turizm sektöründe yaptıkları gibi, kimsenin yapmadığı işleri yapmaya odaklanıyor. Reklamcılık ile ilgili bir görüşmeye gittiğinde müşterileriyle fikir alışverişi yaparken ortaya çok değişik projeler çıkabiliyor; hatta henüz yeni oluşan, Charlie’nin Çikolata Fabrikası konseptiyle büyük bir fabrika yapma fikri de bunlardan bir tanesi.
Girişimciliğin biraz meşakkatli, en az 3-4 sene acı çekmeyi gerektiren bir süreç olduğunu belirten Becer, bu süreçte bazı şeylerin düşe-kalka tecrübe edilmesi gerektiğine inanıyor. Becer’e göre bir işi başardıktan sonra gelinen nokta, tecrübenin de verdiği güvenle girişimciye birçok şeyi başarabileceğini hissettiriyor.
Onun zevki, hazzı gerçekten bambaşka bir şey. O yüzden girişimci olacak veya olmak isteyen kişilere tavsiyem, gerçekten bir üç sene azap çekmeyi göze almaları. Bunu göz alabilecek kişilerin bu yola çıkmasını tavsiye ederim.
Bir yanıt yazın