Dijital ekonomi ortaya çıktığından bu yana TV’nin sona ereceği veya TV mecra yatırımının küçüleceği tartışılıyordu. Nitekim son yıllarda da tartışmalar sona ermiş değil. Union İstanbul Ajans Başkanı Mehmet Erkmen, “Ülkemizde insanların okumaktan öte seyretme alışkanlıkları devam ediyor. Ayrıca toplumun çok büyük bir kısmının televizyon seyretme alışkanlığının sürmesi, televizyonu en çok tercih edilen reklam yatırım aracı yapıyor. Ama dijital mecraların bu yıl yüzde 24 büyüme göstermesi de onu televizyonun en büyük rakibi yapıyor” diyor.
30 yaş ve üzeri kişilerin TV seyretme oranının hala çok yüksek olduğuna dikkat çeken Erkmen şöyle devam ediyor: “Ben ilerleyen süreçlerde TV’nin de interaktifleşeceğine inanıyorum. Gerek Türk toplumunun mecra tüketim alışkanlıklarına baktığımızda gerekse güven endeksine baktığımızda hala TV’nin güven sıralamasında en üstlerde olduğu da ayrıca görülmesi gereken bir gerçek. Fakat son zamanlarda sadece internetten yayınlanan dizilerin takipçileriyle buluşması, dijital kanal için önemli bir işaret. Dolayısıyla TV bitmeyecek, sadece çağa ayak uyduracak.”
Erkmen, “TV reklamlarının yüzde 58 oranla pastadaki en güçlü mecra olduğunu söylesek yanılmayız. TV’nin uzun yıllar tüm bütçedeki büyük payını koruyacağına inanıyorum.”
Online alışveriş sektörü, satış pazarlama kanalları arasında mobil pazarlamayı da öne çıkarmaya başladı. Bu farkındalıkla 2016 yılında önde gelen mobil mecralara yapılan reklam yatırımlarının 122 milyon TL düzeyinde gerçekleştiğini belirten CRM Medya Ajans Başkanı Ramazan Becer, bu yatırımlar karşılığında toplam 22,3 milyar reklam gösteriminin kullanıcılarla buluştuğunu söylüyor.
Becer, “Kullanıcılar artık zamanının çoğunu dijital ve mobil ortamda geçiriyor. Sosyal kullanıcılara ulaşmak için işletmelerin geleneksel reklam harcamalarının dışında dijital mecralara yönelik çalışmalar yapması da gerekiyor” diyor. Bu durum da dijitale olan yatırımın artacağına işaret ediyor.
Günümüzde mobile geçen internet kullanımıyla yeni ihtiyaçlar doğdu. Mobil oyun, mobil bankacılık, mobil tatil, mobil bilet gibi kavramlar girdi hayatımıza. Becer, “Durum böyle olunca dijital sektörde yapılan her adımda daha dikkatli olmak gerekiyor. Teknoloji artık çok farklı. Bu durumda şirketler de bu farklı teknolojiye farklılaşarak cevap vermeliler” diyor.
Bir yanıt yazın