FORMU DOLDURUN
SİZİ ARAYALIM

Hreflang Etiketi ve Çok Dilli Siteler için SEO

Hreflang Etiketi ve Çok Dilli Siteler için SEO
Paylaş :

Söz konusu çok dilli sitelerde SEO yönetimi olduğunda Hreflang etiketleri projeniz için adeta bir zorunluluktur. Bu etiketler sayesinde farklı konumlardan internet sitenize bağlanan kullanıcıları ilgili konum özelinde hazırlanmış ve optimize edilmiş sayfalara yönlendirebilirsiniz.

Hreflang etiketleriyle ilk kez tanıştığınızda bu yöntemin biraz kafa karıştırıcı gözükmesi oldukça olağan bir durumdur. Aşağıdaki başlıkları inceleyerek “Hreflang etiketi nedir?” gibi sorularınıza yanıt bulabilir ve birden çok dili hedefleyen projelerinizde Hreflang etiketlerini kullanarak hem kullanıcılara daha iyi bir deneyim sunmaya başlayabilir hem de SEO sıralamalarınızı iyileştirebilirsiniz.

Hreflang Etiketi Nedir?

Hreflang etiketi, temelde aynı amaca hizmet eden ve benzer içerikleri barındıran sayfaların farklı diller için oluşturulmuş versiyonlarını işaretlemek için kullanılan bir HTML etiketidir. Hreflang etiketi sayesinde arama motoru robotları ilgili sayfada hangi ülkeyi ve hangi dili hedeflediğini görebilir ve böylelikle ilgili konum için sayfanızın doğru versiyonunu kullanıcılara sunabilir. 

Hreflang etiketinin asıl potansiyeli, ortak dil kullanılan farklı ülkeleri hedeflerken ortaya çıkar. Örneğin; Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık’ta kullanılan dil İngilizcedir. Bu iki ülkeyi hedefleyen iki farklı sayfa oluşturur ancak bu sayfalar için birer Hreflang etiketi hazırlamazsanız, kullanıcılar tarafından gerçekleştirilen ilgili İngilizce sorgularda her iki sayfanın da gösterilmesi ve hatta aynı sorguyu hedefleyen iki farklı sayfanın bulunması sebebiyle Duplicate Content sorunuyla karşılaşılması bir hayli muhtemeldir.

Ancak örnekte bahsi geçen iki sayfa için “en-us” ve “en-uk” olmak üzere 2 farklı Hreflang etiketi oluşturursanız, Google’a hangi sayfanın hangi bölgede gösterileceğine dair sinyaller verebilir ve böylelikle kullanıcıların doğru sayfaya ulaşmasını sağlayabilirsiniz. 

hreflang etiketi nasıl eklenir

Hreflang Etiketi Nasıl Eklenir?

Pek çok hazır yazılımda, farklı diller için otomatik olarak kırılımlar oluşturulabilir. Bu kırılımları oluştururken Subfolder ve Subdomain yöntemleri arasında bir tercih yapmanız gerekir. Hedeflediğiniz dil ve bölge için bir kırılım oluşturup yeni bir sayfa yarattığınızda geriye yalnızca Hreflang etiketini eklemek kalır. İnternet sitenizin ana sayfasında standart hedeflemenin Türkçe dilinde olduğunu ve dil varyasyonu olarak İngilizce ve Almanca eklediğinizi varsayalım. Bu durumda 3 farklı kırılıma sahip olacaksınız:

http://ornek.com/

http://ornek.com/en

http://ornek.com/de

Bu 3 farklı kırılım için Hreflang etiketi oluşturmak isterseniz aşağıdaki gibi bir yapı oluşturmalı ve bu Hreflang etiketlerini ilgili sayfalarınızın <head> kodları arasına yerleştirmelisiniz.

<link rel=”alternete” href=”http://ornek.com/” hreflang=”tr”/>

<link rel=”alternete” href=”http://ornek.com/en” hreflang=”en”/>

<link rel=”alternete” href=”http://ornek.com/de” hreflang=”de”/>

Çok Dilli Sitelerde Hreflang Kullanımı

Söz konusu çok dilli sitelerde Hreflang kullanımı olduğunda üzerinde durmanız ve doğruluğundan emin olmanız gereken pek çok husus bulunur. Aşağıda yer alan maddeleri gerçekleştirmeniz, internet sitenizin dil varyasyonlarının başarılı sıralamalar elde etmesi ve SEO performansınızı etkilememesi konusunda oldukça önemlidir. 

  • Aynı dili, ancak “en-us”, “en-uk” ve “en-au” gibi farklı bölgeleri hedefleyen sayfaların her birinde özgün içerik kullanılmalıdır. Hreflang etiketinin kullanımı Duplicate Content sorununu çözmeyecektir.
  • Sayfalarda tüm Hreflang URL’lerine yer verilmelidir. Yani Türkçe dilindeki sayfanızın <head> HTML kodları arasında hem kendisini hem de diğer dil alternatiflerini işaret eden Hreflang etiketlerine yer verilmelidir. Bunu atlatmanın ya da esnetmenin hiçbir yolu yoktur. Şayet internet sitenizin 40 farklı dil versiyonu bulunuyorsa tüm bu versiyonlara ait URL’leri arama motoru robotlarına sunmanız gerekir. 
  • Tüm dil versiyonlarında Canonical işareti kullanılmalıdır. Bu sayfalara eklenen Canonical işaretleri, mutlaka kendisini işaret etmelidir.
  • İnternet sitenizin farklı dil versiyonlarının da başarılı sıralamalar elde etmesini istiyorsanız bu URL’leri de mutlaka Sitemap’e eklemelisiniz.

Görüldüğü üzere Hreflang kullanımı aslında oldukça basittir. Yalnızca bu kritik noktalara özen göstermeniz gerekir. İnternet sitelerinizin SEO performansını iyileştirecek yöntemleri keşfetmek için CRM Medya’nın uzmanları tarafından hazırlanan içerikleri inceleyebilirsiniz.

Yorumlar kapatılmış.

İlgili Yazılar

Admuch RM Medya