SEO çalışması nasıl yapılır? sorusunun cevabı uzun saatler ve günler alabilir. SEO kelimesinin açılımı, Arama motoru optimizasyonu anlamına gelmektedir. Yaklaşık 250 kriterden oluşan arama motorlarına yapılan SEO çalışması uzun süreçten geçmektedir. Bu kriterlerin sıralamaya etkileri farklıdır.
SEO çalışmasını bireysel olarak sizde yapabilirsiniz ama profesyonel bir yardım ile bu kriterleri daha kısa sürede halletmiş olursunuz. Profesyonel ve kelime bazlı SEO çalışmasının nasıl yapıldığını 2 aşama anlatacağım. Bu aşamalar; site içi optimizasyon ve site dışı optimizasyondan oluşmaktadır. Aşağıda anlatacağımız bilgilerde başarılı olabilmek için sitenizin bu kurallara uygun olması gerekmektedir.
SEO çalışmasına başlamadan önce sitenizin doğru bir şekilde analiz edilmesi gerekmektedir. Rakip, sektör ve anahtar kelime seçiminin ve analizlerin yapılması, sitenizin uyumu, dış bağlantıların (Backlink) analizini test etmeyi unutmayınız. Profesyonel SEO analiz yaparken nelere dikkat etmelisiniz;
Site içi optimizasyon, sitenin kullanıcılar ve arama motoru botlarının göreceği kısmını kapsamaktadır. Yapacağınız site içi optimizasyon çalışmasında maksimum verim alabilmek için sitenizin alt yapısı bu isteklere uygun olmalıdır.
Sitenizin index alması kolaydır, ancak karmaşık bir işleyiş sistemi vardır. Sitenizin nasıl index alacağını anlatmak istiyorum. İndex işlemini ücretli ve ücretsiz olarak yapan pingleme siteleri bulunmaktadır. Ancak en doğru indexleme yöntemi doğal olandır. Türkiye’de en çok kullanılan arama motoru olan Google arama motorunun, Webmaster Tools aracında “Google Gibi Getir” özelliğini kullanarak sitenizin veya sayfalarınız indexlenmesini sağlayabilirsiniz. Düzenli olarak içerik giriyorsanız, bir hafta boyunca Getir yaparak sitenize düzenli bir şekilde Google botlarının gelmesini sağlayabilirsiniz. Düzenli olarak içerik girdiğinizde ve sunucu bazlı bir sorun yaşamadığınız sürece sayfalarınız düzenli bir şekilde indexlenecektir.
Eskiden etiketin önemi çok fazlaydı. Artık aşırı kullanılan etiketler site için sorun yaşatmaktadır. Bu nedenle 2 – 3 adetten fazla etiket kullanmamaya özen gösteriniz. Kullandığınız etiketler arama motorlarında index sayınızı da arttıracaktır. Arama motorlarında indexlenen 404 sayfanız bulunuyorsa bunları tespit edip bildirimde bulunmalısınız. Hatalı sayfalar sitenizin değerini düşürür ve ziyaretçi kaybı yaşamanıza neden olur.
Detaylı bilgi: https://www.crmmedya.com/google-hizli-index-almayontemleri/
Sitenizin doğru ve hızlı bir şekilde taranması için robots.txt dosyanızın yüklenmiş olması gerekmektedir. Robots.txt dosyası sayesinde arama motoru botlarına sitenizin hangi sayfalarının indexlenmesini istediğinizi veya istemdiğiniz belirtebilirsiniz. Sitenizde robots.txt dosyası olup olmadığını, domain.com/robots.txt yazarak öğrenebilirsiniz. Bu dosyanın varlığı arama motoru dostu olduğunuzu göstermektedir.
Domain sitenizin ve firmanızın en önemli unsurudur. Özellikle kelime bazlı SEO çalışması yapacaksanız domain büyük etkenlerden biridir. Örnek vermek gerekirse; alaçatı otel, alaçatı oteller, alaçatı otelleri kelimelerinde ilk sayfada olmak istiyorsunuz. Domain adresiniz alacatiotelleri.com ise büyük avantaj yakalarsınız. Arama motorları kısa domainleri daha çok sever. Domain adresiniz için SSL alarak sitenizi arama motorları gözünde daha güvenilir kılabilirsiniz. Ülkemiz için domain uzantılarının önem sıralaması aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
SEO çalışması yapılacak bir site ne kadar eski ise, o kadar SEO çalışması verimli geçer. SEO çalışması yapılacak bir site en az 6 aydır aktif olması gerekmektedir. Yeni açılmış bir siteye SEO çalışması yapıp, siteyi spama sokabilirsiniz.
Site haritası, arama motorlarının sitenizdeki son değişiklikleri rahatlıkla görmesine yardımcı olur. Site haritaları otomatik kendini güncellemelidir. Site haritanız otomatik güncellenmiyorsa, her yazı eklediğinizde site haritanızı güncellemelisiniz. Site haritalarını kendi kategorisine veya türüne göre ayırabilirsiniz. Farklı site haritaları oluşturmanız sizin faydanıza olacaktır.
Aynı içeriğin birden fazla sayfada yer alması arama motorları tarafından kopya içerik olarak algılanmaktadır. Sitenizi bu durumdan kurtarmak için SEO uyumlu bir etiket olan Canonical Url kullanmanızı tavsiye ederim. İçerik ve link bazlı çakışmaların önüne geçmek için kullanılan Canonical Url aynı zamanda meta taglara benzerliği ile de ön plana çıkan Rel Canonical olarak da kullanılabilir. Canonical hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz!
Özellikler E-ticaret ve çok kategorili sitelerin tercih etmesi gerektiği bir özelliktir. Alt kategorilerden oluşan bir sitenin daha hızlı gezilmesini sağlamaktadır. Breadcrumbs, sitenize gelen ziyaretçiye kolaylık sağladığı gibi arama motoru botlarına kolaylık sağlamaktadır.
Örnek: Anasayfa > Emlak > Konut > Satılık > Rezidans
Arama motorları için başka sitelerden sitenize verilen linkler sizin referansınız olarak algılar. Bu referans linkler sayesinden sıralamada yükseliş yaşarken, bu linklerin kaldırılması veya sitenizi zarar veren linkler olabilir. Bu nedenle siteniz için verilen linkleri tespit edip zararlı ve linkinizi kaldırmış siteleri arama motoruna bildirmelisiniz. Bu siteleri Webmaster Tools panelinden “Sitenize Bağlantılar” alanından ulaşabilirsiniz.
Son yıllarda mobil telefon kullanımın artmasıyla arama motorları da kullanıcılarına daha iyi hizmet vermek için mobil tema uyumlu sitelerin değerlerini arttırmıştır. Google’un 021 Nisan 2015’de yapacağı mobil siteler için yapacağı güncelleme bunun bir göstergesidir. Nisan ayından itibaren mobil sıralama ve masaüstü sıralamalarından büyük farklar olacak. Mobil sitesi olmayan siteler, arama motoru sıralamalarında arka sıralara düşecekler.
Site hızı veya sayfa hızının SEO çalışmasını direkt etkileyen bir unsur değildir. Ancak yakın zamanda mobil sıralamaları etkilen bir unsur olacak. Şimdiki zamana dönersek, site hızınızın yavaş olması sitenize gelen kullanıcıların sitenizden hemen ayrılmasına veya az süre geçirmesine neden olacaktır. Bu durum zamanla sıralamalarda gerilemenize neden olacaktır. SEO çalışmasına başlamadan önce sitenizin hızını kontrol etmeyi unutmayınız. Site hızınızı geliştirmek için: https://www.crmmedya.com/12-adimda-site-hizlandirma-ve-donusum-oranlarini-arttirmak/
Tasarım konusu aslında çok uzun bir konu, ama sizin için öncelik olanları bahsedeceğim. Sitenizin tasarımı son teknolojine göre kodlanmalıdır. Arama motorlarının son gözdesi olan Web 2.0 ile hazırlanmış bir site ile her zaman fark yaratabilirsiniz. Arama motorları bazı eski kodları zararlı olarak görmektedir, bu nedenle sitenizde eski kodların kullanılmadığına özen gösterin.
Sitenizde bulunan tablo, şema, efektler Javascript yerine CSS ile kodlanmalıdır. Çünkü arama motoru botları Javascript kodlarını algılama ve indexe dahil etmez. Bu nedenle sitenizdeki özel alanları Css ile kodlamaya özen gösteriniz. Tarayıcıların siteleri çalıştırırken sorunsuz bir şekilde açması için tasarımınızın W3C standartlarına uygun olduğunu kontrol edin.
Site genelinde 60 – 120 iç bağlantı kullanılması tavsiye edilmektedir. Ama bu tavsiye orta seviyeli siteler için gereklidir. E-ticaret, haber siteleri, blog siteleri gibi büyük çaplı siteler bu kritere dahil değillerdir.
SEO için en büyük etkenlerden biridir. Sitedeki başlık yapısını oluşturmada kullanılır. h1, h2, h3, h4,… şeklinden devam eder. Sitedeki her sayfada mutlaka H Tags’ler kullanılmalıdır. Bu etiketleri kullanırken dikkat edilmesi gereken kurallar bulunmaktadır. Ana başlık her zaman h1 etiketi ile başlamalıdır. Alt başlıklarda h2, h3,… şeklinde devam etmelidir. Sıra bozulmadan düzgün bir şekilde başlıklar ve içerik oluşturulmalıdır.
Son kullanıcının sitenize ulaşmada büyük etkenlerden bir olan başlık, içeriğinizi özetleyen, aranma hacmine sahip anahtar kelimeler kullanmanız gerekmektedir. Kelime bazlı SEO açılmanın en büyük etkenlerinden biridir. Arama motorlarından hit almak istiyorsanız doğru hedef kelimeleri kullanmanız gerekir. Kendinizi ziyaretçi olarak düşünün hazırladığınız siteye veya içeriğe “hangi arama terimlerini kullanarak bulurdunuz?” demeyi unutmayın. Unutmadan söyleyeyim başlık uzunluğu 50 – 60 karakterden oluşmalıdır. Daha uzun olan başlıklar arama motorlarında “ Sosyal Medya Danışmanlığı | Sosyal Medya Hizmeti | Crm M…..” şeklinde gözükmektedir.
SEO çalışmasının büyük etkenlerinden değeri olan açıklama ( description ) metni, 140 – 160 karakterden oluşmalıdır. Bu açıklama metni sayfanızı anlatan kısa bir metin görevini görür. Kelime bazlı SEO çalışmasından anahtar kelimenizi ve türevlerini geçirmeyi unutmayınız. Ancak kelimeleri eklerken cümle akışının bozulmadığından emin olun.
Site içerisinde kullanılan içerik, metin uzun ve bilgi verici olmalıdır. Okuyucu metini okurken siteden çıkmamalıdır. Yani uzun içerik okuyucuyu sitede tutmalıdır. SEO uyumlu makale burada devreye girmektedir. İçeriğinizi anlatan anahtar kelimeler ve türevleri belirlenip doğru bir şekilde siteye eklenmelidir. Sitenize eklenen içeriğin en az 300 kelimeden oluşmalıdır. Makale içlerinde önemli kısımları bold, italic gibi farklı yazı türleriyle ön plana çıkartın. Okunmayı kolaylaştıran paragraf ve alt başlıklara yer verin.
Sitenizin veya firma sitesinin ana anahtar kelimelerini belirleyin ve bu anahtar kelimelerin dışına çıkmayacak şekilde içeriğinizi oluşturun. İçeriğinizdeki anahtar kelimelerinin yoğunluğu, arama motorlarına sitenizin hangi konuyla ilgili bir site olduğunu anlamasına yardımcı olur. Anahtar kelime yoğunluğu içerik uzunluğuna göre %4 ila %5 arasında olmalıdır.
Arama motorlarının görsel kısımlarında daha yüksek sıralamada çıkmak ve oradan hit çekmek için resimlere alt etiket ve açıklama eklemeyi unutmayınız.
SEO çalışmasının en önemli kısmı olan site dışı SEO çalışması, çalışmanın %60’lık kısmını oluşturmaktadır. Site dışı SEO çalışması ile verim alma süreniz kısalacaktır. Bu çalışmanın temeli backlink çalışmasından oluşmaktadır.
Backlink çalışması yaparken yapılan en büyük hatalardan biri olan fazla link almanın faydalı olduğudur. Fazla link almak sitenize faydadan çok zarar verir. Önemli olan sektörünüzle ilgili sitelerden ve bu sitelerinden kaliteli siteler olduğunu kontrol edip, belli aralıklarla düzenli bir şekilde almalısınız. Aldığınız linklerden sitenize ziyaretçi gelmiyorsa aldığınız linkin faydası fazla olmayacaktır. Peki sitenin kaliteli veya otoriter site olduğunuz nasıl anlayabilirsiniz. Öncelik sitenin düzenli bir şekilde içeriğinin güncelleniyor olması gerekir. Ücretli ve ücretsiz araçlar kullanılarak ziyaretçi hitini ve dünya sıralamaları kontrol edebilirsiniz. Google’un kendi bünyesinde değerli gördüğü News kayıtlı siteleri tercih edebilirsiniz.
Text linkler en yaygın olarak kullanılan link çalışmasıdır. Title belirlemenize izin verirken hedef kelimelerinizi ön plana çıkarmanızı sağlar. Kelime bazlı SEO çalışmasında en büyük rolü text link çalışması oynar. Dikkat etmemiz gereken en büyük unsur bu çalışmada bir makaleden en fazla 3 adet link çıkışı yapınız. Aşırı link çıkışı spama girmenize neden olabilir. Text link çalışmasında alabileceğiz link çeşitlerinden biraz bahsedelim.
Alınan tanıtım yazıları birer text reklamdır. Asıl amacının verdiğiniz hizmeti ve sitenizi tanıtmak olduğunu asla unutmayın, tanıtım yazılarını sektörünüzden veya bağlantılı sitelerden alın, news kayıtlı haber siteleri, kişisel bloglar’dan alabilirsiniz.
Blogspot, WordPress ve Tumblr başta olmak üzere blog sitelerinde size özel blog sayfaları açıp sektörünüzle alakalı makaleler ekleyip site linklerinizi ekleyebilirsiniz.
Kitlelere ulaşmanın diğer bir kolay yolu ise forumlardır. Sadece kaliteli ve kitlesi olduğunu düşündüğünüz yerlerden tanıtım ve site linkinizi ekleyerek çeşitlilik sağlayabilirsiniz.
Forumlar gibi kitlenin yüksek olduğu alanlardan bir tanesidir. Kaliteli kitlesi olan sözlüklerde doğrudan reklam olduğunu göstermeden tanıtımlarınızı yapabilirsiniz.
Youtube, Vimeo ve Dailymotion başta olmak üzere video sitelerinde size özel kanallarla sektörünüzle alakalı videolar ekleyip tanıtım bölümlerinde site linklerini ekleyebilirsiniz.
Soru cevap sitelerinde sektörünüzle alakalı sorulmuş ve yanıtını barındırdığınız sayfalara veya sitenize link vererek kullanıcılara yardımcı olabilirsiniz.
Sosyal medya hesaplarında yapılan paylaşımlar birer permanent link türü olarak index alır. Bu türün tanıtım yazılarından çok farkı yoktur. Yaptığınız açıklamanın ilk satırı title devamı ise açıklama olarak index alırlar. Link çeşitliliğinde kesinlikle kullanmanız gereken bir yöntemdir. Birçok sosyal platformda aktif olarak yer almaya özen gösterin.
Diğer bir taraftan en kolay hit kaynağıdır. Google ™ başta olmaz üzere bazı arama motorları reklam verimliliğini artırmak için ziyaretçilerin internet gezintilerini çerez olarak kayıt altına alır. Son dönemlerde bu çerezler sıralamalara da etki etmeye başladı. Kullanıcılar aradıkları sonuca daha hızlı ulaşsın diye çereze kaydedilen siteler daha üst sıralarda yer alabiliyor.
En hızlı verimlilik alacağınız çalışma türüdür. Bir diğer tanımıyla banner linkler, doğru bir optimizasyonla en hızlı sonuç alabileceğiniz çalışma türüdür. Banner linkler alırken, alınan sitenin kalitesi, otoritesi ve ziyaretçi sayısını incelemeniz gerekmektedir. Görsele eklenen linkte title kullanımı, hedef linke mutlaka title olarak anahtar kelimenizi eklemelisiniz.
SEO çalışmalarındaki en temel faktörleri basit bir dille anlattık, yapılacak çalışmaların hepsi birbiriyle bağlantılı bir işleyiş sistemi içerisindedir. Özellikle teknik ve site içi SEO çalışmalarını tamamlamadan site dışı SEO çalışmasına başlanmamalıdır. Çalışmalarınızı sistematik ve düzenli olarak yapmanızı tavsiye ederim.