Türkçeye “derin internet” diye de çevirebileceğimiz deep web, arama motorları tarafından indekslenmemiş web sunucularıdır. Yani arama motorları tarafından tanımlanmamış, sınıflandırılmamış, belirli bir statik adresi olmayan internet sitelerinden oluşan bir web ağıdır. İndekslenmediği, statik adresleri olmadığı, sadece bilen kişiler tarafından ulaşılabildiği ve dolayısıyla yasaklanamadığı için pek çok illegal oluşumun da bulunabildiği deep web, bir nevi internetin “Mariana Çukuru”.
Sanıldığının aksine deep web çok da dokunulmaz değil. Yanlışlıkla tıklayabileceğiniz uygunsuz videolar sebebiyle, bilişim suçları ekibinin kapınızda bitmesi çok da şaşırtıcı olmaz. Deep web’de dolaşırken tıklayacağınız birçok sitede, sitenin uygunsuz yayınlarından dolayı FBI tarafından kapatılıp site sahibi hakkında yasal işlem başlatıldığını görebilirsiniz. Yine deep web üzerinden yapılan alışverişlerde dolandırılmanız çok olası. Burada alışveriş yaparken, genellikle daha güvenli olduğu için Bitcoin kullanılsa da, gerçek para isteyen siteler yok değil. Deep web’de dolaşmak isteyenlerin, bunu Linux veya türevi işletim sistemleriyle çalışan ve normalde bankacılık işlemlerinin yapılmadığı bir makineden yapması tavsiye ediliyor. Zira buraları hacker’ların ve kötü niyetli kullanıcıların fazlaca yoğun olduğu bir mecra.
Sosyal medya ve mobil telefonlar üzerinden erişilebilen uygulamalara verdiğiniz kişisel bilgiler, bilinen web üzerinde kayıtlıdır. IOS ve Android sisteminde yüklü olan uygulamalardaki verileriniz genellikle Google ve Apple gibi şirketlerin güvencesi altındadır. Kişisel bilgilerinizin çalınması ve kaybolması durumunda, yasal yollardan işlem yapılıp zararınızın giderilmesi mümkündür. Bankacılık işlemlerinden ikametgah almaya kadar her türlü işlemin internet üzerinden yapılabildiği günümüz dünyasında, kişisel bilgilerinizi paylaşmamak pek mümkün değil. Ulaşılabilir web üzerindeki her türlü bilginiz nispeten güvende olsa da, şirketlerin bilgi ve verilerinizi pazarlamayacağı ya da verilerinize hacker’ların ulaşmasının mümkün olmadığı anlamına gelmiyor. Herhangi bir şekilde dijital ortama geçirilmiş her türlü bilgimizin aslında hiçbir zaman tam olarak silinmediğini unutmamak gerek.
Özellikle telif hakları ile ilgilenen şirketler için işler bilinen web’de bile zorken, deep web’de daha da zorlaşıyor. Takip edilmesinin zorluğu nedeniyle, video siteleri ve arama motorlarından kaldırılan pek çok telif hakkı alınmış eser ve video deep web’de bulunabiliyor. Bu durumdaki şirketlerin, hem bilinen web, hem de deep web için uygun ekiplerle sürekli alarm halinde olması gerekiyor. Yine kullanıcılarının kişisel bilgilerini saklı tutan her türlü şirketin, ekstra güvenlik önlemleri ile deep web üzerinde araştırmalarda bulunarak kullanıcı bilgilerini korumayı amaçlaması elzem.
Firdevs Sevda Gürkoyun
Sosyal Medya Uzmanı
Bir yanıt yazın